Creeaza-ti cont    Prima pagina  ·  Subiecte  ·  Forum  ·  Contul tau  ·  Trimite un material redactiei  ·  Topul materialelor
  Sectiuni
  Forum - informatii/locale
 • Rocketbook  de catre itsme1234 la 25 Sep 2022, 14:15
 • Filme ... in general  de catre DanD la 20 Sep 2022, 12:18
 • Apocalipsa financiara?  de catre The_messenger la 16 Sep 2022, 18:05
 • Me and my smart(phone)  de catre itsme1234 la 09 Sep 2022, 15:18
 • Zboruri ieftine (II)  de catre The_messenger la 07 Sep 2022, 20:04
 • Urlaub 2022  de catre tibib la 04 Sep 2022, 13:27
 • Export masina in Ro  de catre The_messenger la 27 Aug 2022, 9:21
 • My e-auto  de catre DanD la 19 Aug 2022, 10:43
 • Drumul cu masina DE -> RO (2020 - 2022)  de catre tibib la 16 Aug 2022, 16:48
 • Schimbare pasaport si alte formalitati  de catre tibib la 16 Aug 2022, 16:45
 • (Frequent) flyer lounge  de catre The_messenger la 15 Jul 2022, 17:35
 • chestia cu bicicleta *  de catre tibib la 16 Jun 2022, 14:54

  [ Tineri romani in Germania ]
 • "Traduceri: Traducere intrebari Arbeitsamt" de dcip
  Referinte Greencard Cu ajutorul domnului Alexandru Draghici putem acum publica si versiunea tradusa a documentului cu raspunsurile venite de la Arbeitsamt. Dupa cum am mai spus daca mai sunt nceesare astfel de initiative adresati-va pe forum si vom incerca sa punem problemel noastre cit mai unitar pentru a primi rezulatate precum acesta. Lista cu intrebari o gasiti pe forum in threadul Intrebari Arbeitsamt.

  Va rugam sa aveti intelegere ca nu putem raspunde decat la o parte din intrebari. Este vorba de informatii generale, ce nu tin cont de toate situatiile particulare. O informatie garantata de la caz la caz nu se poate obtine decat de la Arbeitsamtul (AA) de care apartineti. Nu suntem indreptatiti sa raspundem la intrebari legate de dreptul de sedere in Germania. Pentru aceasta consultati Auslandsamtul.

  Raspuns intrebarea 1: Acordarea de bani de somaj posesorilor de Green Card se acorda in aceleasi conditii ca si pentru muncitorii germani. Dreptul la bani de somaj are cel ce este somer, care cauta un job de cel putin 15 ore de munca pe saptamana, indeplineste conditiile primiri acestora (Anwartschaftszeit) si s-a anuntat personal ca somer la AA. Anwartschaftszeit este indeplinit, daca persoana respectiva a lucrat si a fost asigurat (deci nu munca la negru, sau munca pt. care nu se platesc asigurari) 360 de zile calendaristice in ultimi trei ani considerati de la data anuntarii somajului. In cazul posesorilor de Green Card este de remarcat ca pierderea jobului aduce cu sine pierderea dreptului de sedere si a dreptului de munca. Pentru a sta la dispozitie pe piata muncii, ceea ce este o conditie obligatorie pentru primirea banilor de somaj, trebuie sa existe un drept de sedere valabil. De aceea se recomanda ca cel afectat de somaj sa ia legatura de urgenta cu cei de la Ausländerbehörde si de la AA

  Comentar: aici este o gaura neagra; pe ce baza va acorda Ausländerbehörde drept de sedere?!

  Raspuns Intreabarea 2: Informatiile se afla pe siteul http://www.arbeitsamt.de/hst/services/merkblatt/pdf/mb01_alo.pdf .

  Comentar: Brosura are 36 de pagini, cine vrea sa stie ceva anume sa mi se adreseze.

  Raspuns Intreabarea 3: Asemenea intrebari se pun la ministerul educatiei (Bildungsministerium)

  Raspuns Intreabarea 4: Actualul cadru legal prevede parasirea Germaniei dupa maximum 5 ani. Dupa primirea unui prim drept de lucru cu viza Green Card, se pot acorda alte vize similare in perioada celor 5 ani, daca se respecta conditiile legii (IT-ArgV). Aceasta inseamna din nou verificarea daca exista cineva calificat pentru jobul pentru care candidati in Germania sau in cadrul EU. Toate celelalte conditii se aplica si eventual noilor drepturi de lucru. In ce masura „Zuwanderungsgesetz“ va afecta aceste conditii nu putem spune la ora actuala. Aceasta lege va intra in vigoare dupa toate probabilitatile la 01.01.2003.

  Raspuns Intreabarea 5: Lucratori din strainatate care provin din tari cu care Germania NU are acorduri in aceasta privinta vor primi jumatate din banii de pensie, dupa un timp de asteptare de 2 ani. Acesti bani nu se primesc automat, ci trebuie facuta o cerere. (restul este neinteresant, fiindca se refera la tari cu care Germania are acorduri bilaterale, ceea ce nu este cazul Romaniei)

  Banii pentru somaj nu se pot primi inapoi.

  Raspuns Intreabarea 6: Informatii in aceasta privinta primit de la oficiul cu probleme sociale (Bundessozialhilfegesetz).

  Raspuns Intreabarea 7: Pentru aceasta intrebare adresativa la Ausländerbehörde sau la ministerul de Interne.

  Raspuns Intreabarea 8: Daca nu sunt probleme privind acordarea dreptului de sedere si a celui de munca, atunci este posibil. Pentru intrebari concrete adresativa la oficiul de munca de care apartineti.

  Raspuns la intrebarea 10: Trebuie clarificat daca este vorba de o ocupatie de completare (Anschlussbeschäftigung) sau de o ocupatie secundara (Nebenbeschäftigung). In cazul Green Cardului o ocupatie secundara nu este permisa, respectiv trebuie supusa regulamentului general al Green Card. O schimbarea a firmei in timpul celor 5 ani este oricand posibila.

  Raspuns intrebarea 11: vezi raspuns la intrebarea 14

  Raspuns intrebarea 12: adresativa la ministerul educatiei Bildungsministerium.

  Raspuns intrebarea 14: Fundamentul pentru acordarea dreptului de munca o constituie dreptul de sedere conform §19 din legea strainilor (Ausländergesetz). Conform acestui paragraf este important sa se schimbe titlul dreptului de sedere la Ausländerbehörde. Acest nou titlu poate fi folosit pentru primirea dreptului de munca, care are la baza paragraful §286 Sozialgesetzbuch III in legatura cu §2 (2) . Concret este de dorit sa va adresati la Arbeitsamt.

  Raspuns la intrebarea 15: Si in acest caz este nevoie de dreptul de munca.

  Raspuns intrebarea 16: Vezi raspuns intrebarea 15.


  Raspuns intrebarea 17: in principiu si aici este nevoie de un drept de munca. Aici este important de stiut daca studentul este inscris la o facultate straina sau una germana. Pentru ultima varianta, oficiul de munca unde se afla facultatea este raspunzator pentru acordarea dreptului de munca. Pentru studentii unei facultati straine adresativa la ZAV, folosind adresa de email
  mailto:Bonn-ZAV.Info-Auslaendische-Studenten@arbeitsamt.de.

  Raspuns intrebarea 18: Nu este un drept federal.

  Raspuns intrebarea 19: Dupa primirea pt. prima data a dreptului de munca prin Green Card se pot primi alte drepturi similare in perioada celor 5 ani. O verificare a pietii muncii, daca locul nou de munca poate fi ocupat cu forte interne sau cu cetateni EU nu mai este necesara. Insa conditiile legate de salariul minim raman valabile. In legatura cu „Zuwanderungsgesetz“ nu putem da deocamdata nici o informatie cata vreme nu a intrat in vigoare.


  Christoph Ziegenhohn

  Zentralstelle für Arbeitsvermittlung (ZAV)
  Internationale Arbeitsvermittlung
  ZAV IT-Sonderteam
  53107 Bonn
  Tel.: +49 228 713 1212
  Fax: +49 228 713 1166
  E-Mail: Bonn-ZAV.IT-Experts@arbeitsamt.de

   
    Linkuri inrudite
  · Mai mult despre Referinte Greencard
  · Stire de dcip


  Cea mai citita aparitie despre Referinte Greencard:
  Dreptul la somaj in Germania

    Aprecierea articolului
  Scor mediu: 3.85
  Voturi: 7


  Coteaza acest articol:

  Excelent
  Foarte bun
  Bun
  Obisnuit
  Slab


    Optiuni
   
  Nu raspundem pentru continutul mesajelor si comentariilor din forum si cele atasate articolelor. Acestea apartin in intregime utilizatorilor siteului si sunt proprietatea acestora. Stirile si marcile inregistrate apartinand diverselor companii care apar pe site sunt proprietatea acestora, prin postarea comentariilor/mesajelor acordand dreptul de folosire in scop public a informatiilor publicate. Materialele si informatiile preluate partial din alte jurnale si ziare sunt proprietatea acestora, iar daca citarea lor aduce lezarea intereselor respectivilor vor fi eliminate la cerere de pe site, daca aceasta cerere este indreptatita.

  Content © 2003 www.romanians-de.org
  Engine © 2003
  Parinti.Com - site pentru actuali si viitori parinti
  Franta-Romania.com - romani in Franta
  Ziare.tv - webdirector media