Romania si Uniunea Europeana
Data: Wednesday, October 09 @ 07:06:35 CEST
Subiect: Stiri din Romania


Comisia Europeana a decis sa sustina extinderea Uniunii Europene cu zece noi membri. Romania nu se afla printre acestia. Sa nu uitam totusi ca saptamina asta Congresul American a recomandat primirea Romaniei in NATO ceea ce indulceste un pic din aceasta nerealizare. In schimb, ei i se va "propune" sa adere la UE pana in anul 2007. Cateva paragrafe dintr-un articol din Ziua, articol scris de Adrian Severin.

Unii s-ar putea lasa sedusi de formula potrivit careia Romaniei i se va "propune", totusi, sa adere pana in 2007. Fara indoiala ca lipsa unei asemenea precizari ar fi facut situatia inca si mai neplacuta. Dintr-o atare perspectiva mentionarea unei date este un succes. El nu trebuie, insa, supraestimat. In spatele langajului diplomatic, cuvintele "pana in 2007" inseamna, de fapt, "nu inainte de 2007" iar cuvantul "propune" nu inseamna ca daca Romania accepta oferta 2007 va fi si data sigura la care ea va deveni membru al Uniunii ci doar ca Uniunea este gata sa depuna diligente in perspectiva unui asemenea termen cu conditia ca Romania sa-si indeplineasca toate obligatiile prealabile aderarii pana la expirarea lui. Altfel spus, termenul 2007 nu este ferm ci numai orientativ; acceptand "propunerea" Romania nu fixeaza o data a aderarii, ci isi asuma conditiile aferente acesteia; obligatia Uniunii fata de candidatura romaneasca este doar una de mijloace, iar nu una de rezultat.
In timp ce altii intra in Uniunea Europeana spre stabilitatea, securitatea, prosperitatea, libertatea si demnitatea lor, noi ne-am autocondamnat sa ramanem afara. Pentru a indrepta situatia trebuie sa incepem, deci, prin a scoate raul din noi. De aceea propun ca in ziua in care Consiliul European va valida propunerea Comisiei Europene si va decide ca Romania mai are de asteptat, fiecare roman major sa se priveasca in oglinda si sa-si spuna cu voce tare: "Sa-mi fie rusine!"
Articolul complet din ziua aici.





Acest articol este trimis de Tineri romani in Germania
http://www.ro-de.org

URLul pentru acest articol este:
http://www.ro-de.org/modules.php?name=News&file=article&sid=162