Poluarea si Sanatatea in Bucuresti
Data: Friday, October 11 @ 10:10:32 CEST
Subiect: Stiri din Romania


Acest material ne-a venit de la asociatia EcoCivica, din pacate necunoscuta, cel putin pentru mine si contine consideratii privind calitatea vietii in Bucuresti din punct de vedere ecologic. Il public pentru ca este interesant de citit din punct de vedere al datelor statistice continute si pericolelor de care stiam mai mult sau mai putin ca ii pasc pe bucuresteni.

AGRAVAREA ACCENTUATA A SANATATII LOCUITORILOR SI MEDIULUI IN BUCURESTI

ONG ECO-CIVICA si colaboratorii sai au efectuat in perioda 2001-septembrie 2002, o campanie de culegere de informatii de mediu la nivelul orasului Bucuresti (investigatii proprii, cercetare studii, consultare a unor diferite surse autorizate, samd) in urma careia s-a evidentiat o inrautatire alarmanta a sanatatii locuitorilor si o deteriorare grava a factorilor de mediu din oras.
Astfel, a fost inregistrata o crestere procentuala negativa atat la gradul de poluare al orasului, pe fondul unei scaderi dramatice a suprafetelor verzi din Bucuresti (totalul de spatiu verde s-a injumatatit dupa 1989), cat si la calitatea defectuasa a alimentatiei locuitorilor.
Aceeasi crestere negativa s-a remarcat, binenteles, si la efectele directe si indirecte ale acestora : morbiditate, mortalitate, copii nascuti cu malformatii sau intoxicati cu plumb, cresterea temperaturii mai mult decat cresterea medie pe tara, ploi acide si foarte acide, fenomene meteo imprevizibile, samd.

Prezentam in continuare, sumar, principalii factori identificati ca fiind responsabili de situatia grava existenta la nivelul orasului :
- poluarea datorata traficului auto;
Locuitorii orasului si nu numai ei, inspira zilnic resturile gazoase-cangerigene emise de cele aproximativ doua milioane de automobile din oras, traficul auto fiind responsabil cu 70% din poluarea orasului .
- poluarea industriala - datorata cantitatilor mari de plumb si metale grele, special in zonele periferice, la care se adauga emisiile centralelor termice ale orasului,"bogate" in funingine si SO2 .
- praful ;
Conform ultimelor statistici, bucurestenii inhaleaza lunar 273 tone de praf pe kilometru patrat.
- poluarea fonica; In Bucuresti, in special in zona centrala, avem depasiri frecvente ale normelor maxime admise de zgomot si vibratii (cu accent deosebit pe ultima perioada - "a marilor reconstructii de carosabil " )
- emisiile de dioxina;
Metodele clasice folosite de noi : arderea si ingroparea cantitatilor mari de deseuri urbane (umede) in aer liber produc dioxina, una dintre cele mai toxice substate cunoscute pana in prezent, care mai este si bioacumulativa .
- Diminuarea cu mult sub nivelul critic a zonelor verzi din Bucuresti;
In ultimii 12 ani au disparut peste 17 milioane mp de spatii verzi din Bucuresti....
Unui bucurestean sufocat de praf, de poluarea automobilelor si a cosurilor industriale ii revine in medie mai putin de un sfert din spatiul verde acceptat de normele internationale ale lumii civilizate. (aproximativ 2,5 mp / locuitor in Bucuresti, fata de 12 mp locuitor - norma acceptata la nivel international).
- calitatea apei potabile;
Bucurestiul este singura capitala europeana fara o statie de epurare a apei potabile. (detine una, dar este subdimensionata)
- calitatea alimentatiei;
a) poluarea chimica si microbiologica a alimentelor
b) folosirea aditivilor sintetici chimici in preparea produselor alimentare
c) alimente modificate genetic (efecte secundare periculoase pe termen lung)
d) nerespectarea frecventa a normelor de igiene alimentara

Avertizam ca mentinerea superficialitatii in abordarea acestor probleme grave, care deja aduc prejudicii incomensurabile in dezvoltarea durabila a orasului, va crea in curand premizele includerii Bucurestiului in categoria zonelor urbane cu risc major pentru sanatate si mediu intre capitalele lumii.

Coordonator proiect
Dragos STAN,
director executiv
ONG ECO-CIVICA

PS Solicitam si avand in vedere utilitatea, o publicare a acestei scurte prezentari pe site-ul Dvs


Organizatia Neguvernamentala ECO-CIVICA
bd Ferdinand, nr 141, BlA, AP 25, sector 2, Bucuresti
tel 0721.844.620 / fax 6505269
email : ecocivica@consultant.com
www.eco-civica.20m.com

Acest articol este trimis de Tineri romani in Germania
http://www.ro-de.org

URLul pentru acest articol este:
http://www.ro-de.org/modules.php?name=News&file=article&sid=169