Supravegherea Emailului la lucru
Data: Monday, October 14 @ 08:10:17 CEST
Subiect: Informatii Utile


Firmele au dreptul de a supraveghea in ce masura un angajat foloseste emailul in scop privat sau de lucru. Ele au voie sa observe ce emailuri intra si ies de la un anumit angajat insa nu are dreptul sa ii vada continutul numai in anumite situatii.

De exemplu daca lucratorul este bolnav sau in concediu, si informatii care impiedica desfasurarea lucrului se afla in emailurile persoanei ce lipseste, atunci firma are dreptul sa se uite in continutul emailurilor persoanei absente.

Ba mai mult, emailurile considerate de afaceri se pot verifica. In acest sens exista o decizie judecatoreasca.
Daca firma verifica sau consulta emailuri care sunt identificate ca privat atunci ea violeaza dreptul personal garantat prin constitutie. De asemenea daca exista prezumtia ca lucratorul face spionaj sau o fara de lege atunci firma are mana libera in a citi emailul persoanei respective.

Cum categorisirea emailurilor ca private sau de afaceri este uneori imposibila singura solutie este de a se acorda doua adrese de email pentru un angajat: una pentru emailuri de afaceri si una pentru emailuri private.

Anumite firme interzic prin contractul de munca folosirea emailului in scopuri private. Altele au interzis de o vreme acest lucru, desi nu era reglementat prin contract de munca, probabil din cauza costurilor.

Pe scurt: folosirea emailului la lucru in scopuri private este foarte riscanta. O singura situatie poate da castig de cauza unui angajat: cand folosirea emailului in scop privat nu este interzisa explicit, si cand respectivul a avut motive intemeiate sa foloseasca emailul de la lucru in scopuri private. Ceea ce poate fi greu de argumentat.

Cum este situatia la voi, la fimele la care lucrati?

Acest articol este trimis de Tineri romani in Germania
http://www.ro-de.org

URLul pentru acest articol este:
http://www.ro-de.org/modules.php?name=News&file=article&sid=171