Start pentru Liga Asociatiilor Romänesti din Germania
Data: Wednesday, October 23 @ 04:18:05 CEST
Subiect: Stiri din Germania


Sämbätä, 19 octombrie, a avut loc la München o masa rotundä care pregäteste infiintarea Ligii Asociatiilor Romänesti din Germania.La aceasta intälnire au participat reprezentanti a sapte asociatii romänesti si romäno-germane, printre care AGERO si Societatea cetätenilor originari din Romänia, ambele cu sediul in Stuttgart, Apozitia, Alianta civicä, Asociatia Scriitorilor Romäni si Germani din Bavaria (München), Societatea romäna pentru etnografie si folclor "Ioan Bocsa" si Asociatia romäno-germanä din Karlsruhe.

Obiectivul infiintärii acestui "organism-umbrelä" al diasporei este reunirea organizatiilor si comunitätilor romänesti din Germania, in scopul coordonärii activitätii lor pentru cultivarea limbii si promovarea culturii romänesti. Se intentioneazä stimularea colaborärii cu organizatiile romänesti din lumea intreagä, precum si reprezentarea asociatiilor membre in relatiile cu institutiile de stat si ale vietii publice din tarä si din sträinätate. Liga isi propune -pe längä organizarea de manifestäri culturale si actiuni caritative- sä faciliteze si sä transparentizeze schimbul de informatii intre asociatii, precum si intre acestea si institutiile germane.

Intälnirea a avut loc la Centrul Cultural romänesc din München, la initiativa Dr.-Arh.Gheorghe Säsärman (secretarul Asociatiei Scriitorilor Romäni din Bavaria), Arh. Dan Ciudin (presedintele Aliantei Civice din München) si Ing. Virgil Petala (presedintele executiv al Societätii Culturale Germano-Romäne Apozitia). Dupa dezbaterea problemelor de fond ale infiintärii Ligii si a proiectului de statut, reprezentantii asociatiilor prezente la masa rotunda au decis intälnirea pe 16 noiembrie la Stuttgart, pentru Adunarea Constituantä si aprobarea definitivä a statutului Ligii. S-a lansat, de asemenea, un apel la participarea cät mai largä si a altor asociatii romano-germane a cäre adera la neutralitatea politicä si religioasä a Ligii in formare. La ora actuala exista ca. 18 asftel de asociatii in Germania.

Dani Rockhoff si Alexandru Draghici

Acest articol este trimis de Tineri romani in Germania
http://www.ro-de.org

URLul pentru acest articol este:
http://www.ro-de.org/modules.php?name=News&file=article&sid=184