Un comando cecen a luat 1.000 de ostatici la Moscova
Data: Thursday, October 24 @ 08:07:12 CEST
Subiect: Mapamond


Cea mai mare lovitura terorista dupa 11 septembrie. Un grup de circa 20 de luptatori ceceni inarmati a intrerupt ieri seara un spectacol muzical ce se desfasura intr-un teatru din Moscova, tragind cel putin cinci focuri in aer si luind ostatici spectatorii. Potrivit unui jurnalist al agentiei Interfax, care se afla in interiorul teatrului in momentul asaltului, atacatorii au permis spectatorilor sa-si contacteze telefonic rudele sau prietenii si au acceptat sa elibereze copiii. Totodata, spectatorii de religie musulmana au primit permisiunea de a parasi sala, unde se aflau aproape 1.000 de persoane, dintre care 40 de actori, 35 de muzicieni si 50 de membri ai personalului.

Cea mai mare lovitura terorista dupa 11 septembrie
Un comando cecen a luat 1.000 de ostatici la Moscova: Lovitura de... teatru


Un grup de circa 20 de luptatori ceceni inarmati a intrerupt ieri seara un spectacol muzical ce se desfasura intr-un teatru din Moscova, tragind cel putin cinci focuri in aer si luind ostatici spectatorii. Potrivit unui jurnalist al agentiei Interfax, care se afla in interiorul teatrului in momentul asaltului, atacatorii au permis spectatorilor sa-si contacteze telefonic rudele sau prietenii si au acceptat sa elibereze copiii. Totodata, spectatorii de religie musulmana au primit permisiunea de a parasi sala, unde se aflau aproape 1.000 de persoane, dintre care 40 de actori, 35 de muzicieni si 50 de membri ai personalului.

Jurnalistul agentiei Interfax a transmis ca unii dintre atacatori sint inarmati cu pusti automate si a furnizat primul indiciu potrivit caruia acestia ar fi originari din regiunea Caucazului, fapt confirmat si de un adolescent care a asistat la luarea de ostatici si a relatat politiei ca agresorii au cerut “incetarea razboiului”, aratind ca acestia vorbeau “in limba lor”. Potrivit relatarii agentiei Itar-Tass, in jurul orei locale 21.00 (22.00 - ora Romaniei), mai multe masini s-au oprit in fata teatrului, in fapt Casa de cultura a unei uzine de rulmenti, situata intr-un cartier muncitoresc din sud-vestul Moscovei. La momentul incidentului, in teatru se desfasura piesa “Nord-Est”, una dintre cele mai populare comedii muzicale din Rusia

Fortele speciale ruse au inconjurat teatrul

Importante efective ale politiei moscovite au inconjurat cladirea, iar grupul de interventie antiterorista Alfa a fost mobilizat pentru a interveni, potrivit unei surse a serviciilor secrete ruse (FSB). Potrivit CNN, cel putin doi lunetisti au luat pozitie in asteptarea unui semnal, iar un numar nedeterminat de politisti au patruns in cladire. In paralel, doua transportoare blindate ale Ministerului rus de Interne au luat pozitie in fata intrarii principale a teatrului, iar dispozitivul de securitate a fost intarit de doua grupuri a cite 50 de soldati inarmati si echipati cu casti de protectie. Responsabili ai personalului tehnic de la Casa de cultura au furnizat fortelor antiteroriste planurile cladirii. Un mare numar de pompieri si de ambulante au ajuns la fata locului pentru a face fata unui eventual dezastru. Potrivit Kremlinului, presedintele Vladimir Putin a fost informat imediat despre criza creata, iar primarul Moscovei, Iuri Lujkov, s-a deplasat la fata locului.

Atacatorii au minat cladirea
Pe de alta parte, atacatorii au avertizat politia sa nu ia in calcul un asalt, amenintind ca au minat intreaga cladire, iar ca ei insisi au asupra lor dispozitive explozive. Totodata, au declarat ca vor omori 10 ostatici la fiecare membru al grupului care ar putea fi ucis. Avertismentul a fost transmis autoritatilor prin intermediul unui telefon mobil apartinind unui spectator din sala. Cu ocazia convorbirii, agresorii au declarat ca sint ceceni si s-au prezentat drept “Divizia 29 de kamikaze”. In paralel, separatistii ceceni au contactat postul de televiziune BBC pentru a transmite ca grupul care a luat ostatici a plantat explozibili in tot teatrul si ca in fruntea acestuia se afla Movsar Baraiev, un nepot al comandantului cecen Arbi Baraiev, ucis anul trecut de trupele ruse. Ei au cerut retragerea imediata a trupelor rusesti din Cecenia, avertizind ca sint pregatiti sa moara pentru cauza lor. In acest sens au amenintat ca vor arunca in aer cladirea in cazul in care fortele de securitate ruse incearca sa patrunda.

"Comandoul celor 40 de vaduve"
Avertismentele au fost confirmate de persoanele eliberate din cladire, care au declarat ca atacatorii, barbati in uniforme si femei in valuri, poarta infasurate pe mijloc centuri cu explozibili.

Actiunea separatistilor a fost confirmata pe site-ul lor de Internet, kavkaz.org, unde este citata o declaratie a comandantului Movsar Baraiev, care arata ca grupul sau de comando este insotit de “patruzeci de vaduve de luptatori ceceni” si ca numarul ostaticilor se apropie de o mie, dupa ce toti copiii aflati in sala au fost eliberati. La ora inchiderii editiei, putin dupa miezul noptii, deputatul cecen din Duma de Stat, Aslanbek Aslakhanov, se afla in interiorul cladirii teatrului pentru a negocia cu autorii luarii de ostatici. Vom reveni.
Ev. Zilei - 24/10/2002

http://www.revistapresei.ro/RO/articol.cfm?Sectiune=Esential&ID=34154

Acest articol este trimis de Tineri romani in Germania
http://www.ro-de.org

URLul pentru acest articol este:
http://www.ro-de.org/modules.php?name=News&file=article&sid=185