Traducere intrebari Arbeitsamt
Data: Thursday, October 24 @ 15:26:24 CEST
Subiect: Referinte Greencard


Cu ajutorul domnului Alexandru Draghici putem acum publica si versiunea tradusa a documentului cu raspunsurile venite de la Arbeitsamt. Dupa cum am mai spus daca mai sunt nceesare astfel de initiative adresati-va pe forum si vom incerca sa punem problemel noastre cit mai unitar pentru a primi rezulatate precum acesta. Lista cu intrebari o gasiti pe forum in threadul Intrebari Arbeitsamt.

Va rugam sa aveti intelegere ca nu putem raspunde decat la o parte din intrebari. Este vorba de informatii generale, ce nu tin cont de toate situatiile particulare. O informatie garantata de la caz la caz nu se poate obtine decat de la Arbeitsamtul (AA) de care apartineti. Nu suntem indreptatiti sa raspundem la intrebari legate de dreptul de sedere in Germania. Pentru aceasta consultati Auslandsamtul.

Raspuns intrebarea 1: Acordarea de bani de somaj posesorilor de Green Card se acorda in aceleasi conditii ca si pentru muncitorii germani. Dreptul la bani de somaj are cel ce este somer, care cauta un job de cel putin 15 ore de munca pe saptamana, indeplineste conditiile primiri acestora (Anwartschaftszeit) si s-a anuntat personal ca somer la AA. Anwartschaftszeit este indeplinit, daca persoana respectiva a lucrat si a fost asigurat (deci nu munca la negru, sau munca pt. care nu se platesc asigurari) 360 de zile calendaristice in ultimi trei ani considerati de la data anuntarii somajului. In cazul posesorilor de Green Card este de remarcat ca pierderea jobului aduce cu sine pierderea dreptului de sedere si a dreptului de munca. Pentru a sta la dispozitie pe piata muncii, ceea ce este o conditie obligatorie pentru primirea banilor de somaj, trebuie sa existe un drept de sedere valabil. De aceea se recomanda ca cel afectat de somaj sa ia legatura de urgenta cu cei de la Ausländerbehörde si de la AA

Comentar: aici este o gaura neagra; pe ce baza va acorda Ausländerbehörde drept de sedere?!

Raspuns Intreabarea 2: Informatiile se afla pe siteul http://www.arbeitsamt.de/hst/services/merkblatt/pdf/mb01_alo.pdf .

Comentar: Brosura are 36 de pagini, cine vrea sa stie ceva anume sa mi se adreseze.

Raspuns Intreabarea 3: Asemenea intrebari se pun la ministerul educatiei (Bildungsministerium)

Raspuns Intreabarea 4: Actualul cadru legal prevede parasirea Germaniei dupa maximum 5 ani. Dupa primirea unui prim drept de lucru cu viza Green Card, se pot acorda alte vize similare in perioada celor 5 ani, daca se respecta conditiile legii (IT-ArgV). Aceasta inseamna din nou verificarea daca exista cineva calificat pentru jobul pentru care candidati in Germania sau in cadrul EU. Toate celelalte conditii se aplica si eventual noilor drepturi de lucru. In ce masura „Zuwanderungsgesetz“ va afecta aceste conditii nu putem spune la ora actuala. Aceasta lege va intra in vigoare dupa toate probabilitatile la 01.01.2003.

Raspuns Intreabarea 5: Lucratori din strainatate care provin din tari cu care Germania NU are acorduri in aceasta privinta vor primi jumatate din banii de pensie, dupa un timp de asteptare de 2 ani. Acesti bani nu se primesc automat, ci trebuie facuta o cerere. (restul este neinteresant, fiindca se refera la tari cu care Germania are acorduri bilaterale, ceea ce nu este cazul Romaniei)

Banii pentru somaj nu se pot primi inapoi.

Raspuns Intreabarea 6: Informatii in aceasta privinta primit de la oficiul cu probleme sociale (Bundessozialhilfegesetz).

Raspuns Intreabarea 7: Pentru aceasta intrebare adresativa la Ausländerbehörde sau la ministerul de Interne.

Raspuns Intreabarea 8: Daca nu sunt probleme privind acordarea dreptului de sedere si a celui de munca, atunci este posibil. Pentru intrebari concrete adresativa la oficiul de munca de care apartineti.

Raspuns la intrebarea 10: Trebuie clarificat daca este vorba de o ocupatie de completare (Anschlussbeschäftigung) sau de o ocupatie secundara (Nebenbeschäftigung). In cazul Green Cardului o ocupatie secundara nu este permisa, respectiv trebuie supusa regulamentului general al Green Card. O schimbarea a firmei in timpul celor 5 ani este oricand posibila.

Raspuns intrebarea 11: vezi raspuns la intrebarea 14

Raspuns intrebarea 12: adresativa la ministerul educatiei Bildungsministerium.

Raspuns intrebarea 14: Fundamentul pentru acordarea dreptului de munca o constituie dreptul de sedere conform §19 din legea strainilor (Ausländergesetz). Conform acestui paragraf este important sa se schimbe titlul dreptului de sedere la Ausländerbehörde. Acest nou titlu poate fi folosit pentru primirea dreptului de munca, care are la baza paragraful §286 Sozialgesetzbuch III in legatura cu §2 (2) . Concret este de dorit sa va adresati la Arbeitsamt.

Raspuns la intrebarea 15: Si in acest caz este nevoie de dreptul de munca.

Raspuns intrebarea 16: Vezi raspuns intrebarea 15.


Raspuns intrebarea 17: in principiu si aici este nevoie de un drept de munca. Aici este important de stiut daca studentul este inscris la o facultate straina sau una germana. Pentru ultima varianta, oficiul de munca unde se afla facultatea este raspunzator pentru acordarea dreptului de munca. Pentru studentii unei facultati straine adresativa la ZAV, folosind adresa de email
mailto:Bonn-ZAV.Info-Auslaendische-Studenten@arbeitsamt.de.

Raspuns intrebarea 18: Nu este un drept federal.

Raspuns intrebarea 19: Dupa primirea pt. prima data a dreptului de munca prin Green Card se pot primi alte drepturi similare in perioada celor 5 ani. O verificare a pietii muncii, daca locul nou de munca poate fi ocupat cu forte interne sau cu cetateni EU nu mai este necesara. Insa conditiile legate de salariul minim raman valabile. In legatura cu „Zuwanderungsgesetz“ nu putem da deocamdata nici o informatie cata vreme nu a intrat in vigoare.


Christoph Ziegenhohn

Zentralstelle für Arbeitsvermittlung (ZAV)
Internationale Arbeitsvermittlung
ZAV IT-Sonderteam
53107 Bonn
Tel.: +49 228 713 1212
Fax: +49 228 713 1166
E-Mail: Bonn-ZAV.IT-Experts@arbeitsamt.de


Acest articol este trimis de Tineri romani in Germania
http://www.ro-de.org

URLul pentru acest articol este:
http://www.ro-de.org/modules.php?name=News&file=article&sid=186