Catastrofa navetei Columbia
Data: Monday, February 03 @ 02:34:30 CET
Subiect: Mapamond


Sapte astronauti si-au pierdut viata la 60 de kilometri deasupra Texasului, in tragicul accident al navetei spatiale Columbia care s-a dezintegrat inainte de aterizare. Naveta spatiala Columbia, cu misiunea STS-107, lansata la 16 ianuarie, a disparut de pe ecranele centrului de control al zborului in momentul intrarii in atmosfera, cu citeva minute inaintea aterizarii prevazute pentru ora locala 09.16 (16.16 ora Romaniei), dupa o misiune de 15 zile, 22 de ore si 17 minute. Accidentul incarca din pacate si mai mult cu greutati o agentie spatiala americana ale carei fonduri au fost mereu reduse in ultimul deceniu, riscand sa traga mult inapoi cercetarea in spatiu, si chiar sa afecteze programul de dezvoltare al statiei spatiale internationale.

Avind la bord sase astronauti americani si, in premiera, un israelian, naveta Columbia avea atasat un Modul Dublu pentru Cercetari si o incarcatura de 4 tone de material stiintific.

NASA a pierdut contactul cu naveta la ora 09.00, in timp ce aceasta survola statul Texas, undeva deasupra orasului Dallas. Altitudinea navetei in momentul in care NASA a pierdut legatura cu aceasta era de aproape 62.000 de metri, iar viteza ei era de 20.000 de km/h. Din acel moment, legatura radio nu a mai putut fi reluata, iar camerele care urmareau aterizarea au inregistrat desprinderea unei bucati din naveta, dar acesta era un eveniment normal, reprezentind momentul in care ultimul rezervor de combustibil se desprinde de naveta. La scurt timp insa, alte trei bucati s-au desprins din trupul navetei, dupa cum s-a putut observa pe imaginile inregistate, acestea sugerind dezintegrarea navetei si aprinderea resturilor in urma frecarii cu aerul la o viteza de trei ori mai mare decit cea normala pentru acea etapa a zborului, dupa cum au apreciat diversi specialisti contactati de CNN.
Intregul material despre aceasta catastrofa il puteti citi in "Evenimentul zilei".

Siteul Belief.net a pus la dispozitia internautilor un board pentru mesaje de condoleanta.Acest articol este trimis de Tineri romani in Germania
http://www.ro-de.org

URLul pentru acest articol este:
http://www.ro-de.org/modules.php?name=News&file=article&sid=297