Uzina iluziilor
Data: Monday, August 25 @ 07:06:25 CEST
Subiect: Cultura si religie


Deci Aro, da? O fabrica de automobile de teren dintr-un orasel de munte. O fabrica ale carei produse calitative si competitive [in ultimii cativa ani] nu mai sunt decat iluzie. "Uzina" cum este Aro prezenta in vorbirea de zi cu zi a celor de acolo. De ani de zile nu mai exista profit. In mod normal ar trebui ca de ani de zile sa nu mai fi fost nimic de furat acolo. Dar inca se mai fura. Si nu ca pe vremuri cand se iesea pe poarta cu camionul plin cu piese de schimb, ci mult mai stilat, cu intorsaturi de pix in acte.


Si productia de iluzii a scazut constant. Prima cadere in grafic a fost inregistrata la prima "ordonanta", cu multi ani in urma. Ordonanata, adica angajamentul guvernului de a oferi plati compensatorii pentru cateva luni de zile celor ce parasesc de buna voie "uzina". Multora le-a fost clar de atunci ca trebuie sa-si gaseasca altceva de facut. Multi insa erau, si au fost si la urmatoarele ordonante, si mai sunt si acum, legati sufleteste de locul ala plin de fiare ruginite. In afara de faptul ca nu aveau nimic altceva de facut, ei erau oricum romani ca toti romanii care asteapta ceva de la guvern.

In afara de asta deci, multi erau si sunt mandri. De masina lor urata care pe vremuri castiga competitii internationale. Care era supranumita "Zimbrul Carpatilor". Penibil nu? Dar sunt oameni care au lacrimi in ochi cand isi amintesc de vechea fabrica de lacate care a facut piese de avion in timpul razboiului, apoi motociclete si apoi primul automobil romanesc. IMS 57. Spune-i "IMS 57" unui veteran de la "uzina" si vei vedea in lacrimile lui ca productia de iluzii are cu ce se hrani.

Din pacate, emotiile oamenilor sunt una si alta este economia de piata. Mai mult, cu totul altceva este ceea ce ne-am obisnuit sa numim impersonal "bad management" si "furt".

Umilinta angajatului la "uzina" pare sa nu are limite. Dupa ani de zile in care pe fisa de salariu, la rubrica "penalizari", statea scris 25%, au venit vremurile in care oamenii nu si-au mai primit banii la timp. Intai intarzieri mici si apoi din ce in ce mai mari. Cea mai noua modalitate de a-ti lua salariul la ARO S.A. [salariul din luna mai] frizeaza incredibilul: angajatul vorbeste cu unul dintre numerosii dealeri-capusa care s-au imbogatit cu aceeasi lopata care a sapat groapa uzinei-mama. Se duce apoi si ia de la locul de munca o sarsana [shalalau, punga, traista, plasa, pepecica] cu piese de schimb, face un bon, si i le duce dealerului care ii da contravaloarea. Banii si-i pastreaza omul in contul salariului. Multi care au facut aceasta "schema" au pierdut 19%, TVA-ul. Sunt insa unii care nu s-au pacalit. Puteti ghici singuri de ce dealerii respectivi nu au nevoie sa plateasca TVA...

Oamenii de acolo inca mai spera la un investitor, lucru care ma duce cu gandul la ultima vorba de duh a lu' Miki Alexandrescu. "Daca vine Heidfeld, el sigur vine cu un motor Mercedes in spate".

"Uzina" este locul unde parintii tai au plantat suflet si au cules iluzii. Indiferent unde se afla, indiferent ca se numeste Roman, Tractorul, Petrila sau Rocar, indiferent ca a dat faliment sau urmeaza s-o faca, "uzina" e aceeasi. "Uzina" e Romania. Imi place sa cred ca o Romanie a trecutului. Dar eu sunt un optimist.


Text preluat de pe www.dbrom.ro.Acest articol este trimis de Tineri romani in Germania
http://www.ro-de.org

URLul pentru acest articol este:
http://www.ro-de.org/modules.php?name=News&file=article&sid=413