Linux dupa Windows la Guvern
Data: Wednesday, June 23 @ 11:24:16 CEST
Subiect: IT/Software/Hardware


Guvernul a semnat, ieri, cu IBM un acord referitor la utilizarea sistemului de operare Linux pentru calculatoarele din administratie. Initiativa in sine este laudabila, in conditiile in care Linux este gratuit. Greu de inteles este insa de ce aceasta masura vine la doar doua luni dupa ce pentru administratie au fost cumparate licente, pentru 50 de milioane de dolari, de la compania americana Microsoft.

Practic, Guvernul alege acum sa accepte gratuit solutii informatice dupa ce deja a dat bani... concurentei.

In cazul unui calculator dotat cu Windows si Office, licentele costa aproape 1000 de dolari fata de zero in cazul Linux. Din punct de vedere al compatibilitatii, singurul dezavantaj al Linux este ca nu poate rula atat de multe... jocuri.
Ministrul Comunicatiilor, Dan Nica, a invocat la semnarea acordului principiul neutralitatii tehnologice. Acest principiu se refera insa la libertatea de alegere a fiecarui jucator de pe piata, nu la utilizarea de catre administratia publica a mai multor solutii pentru aceeasi problema.
Tranzitia de la sistemele Microsoft (Windows) la Linux au facut-o rand pe rand tari ca Germania, Australia sau Africa de Sud (integral) si majoritatea tarilor europene, la sugestia Comisiei Europene (partial). Acestea cumparasera deja licente Microsoft de multi ani si s-au gandit sa renunte la ele pentru a reduce costurile.
Tarile emergente, care o buna bucata de vreme au folosit in administratie, ca si Romania, licente pirat, cum ar fi India sau China, au preferat sa opteze direct pentru varianta Linux.

In afara de argumentul pretului si de argumentele tehnice, guvernele care au selectat Linux au spus ca prefera sa nu fie dependente de o anume companie privata sau chiar, intr-o nota paranoica, s-au temut de eventuale capcane informationale ale sistemului.

Linux este folosit chiar si de Guvernul Statelor Unite, in cateva sectoare-cheie, printre care Departamentul Apararii, Administratia Federala a Aviatiei si Biroul de Statistica.
Sustinatorii Windows sustin ca licentierea contra cost incurajeaza cercetarea in domeniul software si presupune o responsabilitate sporita din partea furnizorului de servicii. Cu toate ca oricare dintre optiuni poate fi sustinuta cu argumente, folosirea amandurora tradeaza duplicitatea cu care Guvernul ne-a obisnuit deja.


Sursa: Cotidianul, preluat de Revista Presei: http://www.revistapresei.ro

Acest articol este trimis de Tineri romani in Germania
http://www.ro-de.org

URLul pentru acest articol este:
http://www.ro-de.org/modules.php?name=News&file=article&sid=479