Simpozionul ARCADA 2004 la Nürnberg
Data: Sunday, July 11 @ 10:32:30 CEST
Subiect: Cultura si religie


Cultura traieste prin noi! Sub acest motto s-a desfasurat pe data de 3 si 4 Iulie a.c., la Nürnberg simpozionul literar-artistic ARCADA - 2004 , organizat de catre Uniunea Mondială a Românilor Liberi , Asociatia Interculturală ARS LONGA e.V. Nürnberg si Asociatia Româno-Germană UN ALTER EGO e.V. Nürnberg, manifestare sustinuta în cadrul Festivalului "Zilelor Românesti " din Germania.

SIMPOZIONUL LITERAR-ARTISTIC

ARCADA - 2004 NÜRNBERG
"CULTURA TRAIESTE PRIN NOI !"Simpozionul literar-artistic ARCADA, aflat la prima sa editie a debutat cu un vernisaj de pictura si grafica, însotit de o expozitie miniaturiala într-o perspectiva inedita a artistilor de origine româna din Germania, si a câtorva oaspeti din România. Initiatorul acestui simpozion, poetul Daniel Renon, alaturi de Dr.Al. M. Munteanu presedintele Uniunii Mondiale a Românilor Liberi, domnul Remus Vuia si doamna Doiana Frühwald, au fost gazdele unui nenumarat public, ce si-au aratat interesul pentru cultura noastra româneasca.
Au fost prezentati artistii: Daniel Scarlete - ( Nürnberg ) pictor, (prezentând 12 lucrari în ulei,acuarela, grafica) - membru al cenaclului artistic ARS LONGA - Nürnberg( în promotie exclusiva), Laurentiu Feller - ( Fürth) pictor ,( prezentând 6 lucrari în ulei) menbru si fondatorul Forumului Creativ Fuerth,Consuela G. Grigorescu, - ( Timisoara - România) (a prezentat 7 lucrari de gravura intitulata " CALATORIE") - membra onorifica a Cenaclului Artistic ARS LONGA Nürnberg, membra a U.A.P din România, Carmen Grecu - ( Nürnberg ) , pictor, (prezentând 8 lucrari ulei, acuarela ) membra a cenaclului artistic ARS LONGA - Nuernberg, Ioan Astalus ( Târgu Mures - România) artist plastic ( a prezentat o expozitie miniaturala de scluptura) 50 de lucrari, membru onorific al Asociatiei Interculturale ARS LONGA Nürnberg, si domnul Remus Vuia - (Nürnbrg) pictor amator, ( prezentând 8 lucrari în ulei) - presedintele Asociatiei Româno-Germane UN ALTER EGO si totodata fondatorul Festivalului "Zilelor Românesti la Nürnbeg" . În amintirea domnului GheorgheVuia (Lugoj), au fost expuse 4 lucrari de pictura pe sticla.
Temele de discutii la masa rotunda au fost promovarea creatiei artistice contemporane si traditionale în spatiul German cât si promovarea tinerelor talente în artă si creatie. În acelasi context s-au discutat totodata solutiile de întretinere si realizarea unei comunicări cu publicul, cât si cu alte institutii asemanatoare.
Simpozionul literar-artistic a continiuat cu o prezentare de cărti, publicatii si brosuri românesti în prezenta scriitorilor, poetilor si a jurnalistilor români din Germania, si România. Editura România Press si-a prezentat o gama larga de carti bilingve (româno-germana) a marilor scriitori si poeti români, printe care numeram: M.Eminescu, I. Creanga, I.L. Caragiale, I. Slavici. Au luat cuvântul la deschiderea Simpozionului literar-artistic ARCADA 2004, fondatorul acestei manifestari culturale, poetul Daniel Renon, Dr.Al.M. Munteanu, domnul Remus urmat de doamna Doina Frühwald. Tema de discutie s-a restrâns la păstrarea traditiilor populare si folclorice înafara granitelor si a spiritualitătii în literatura română. Acest simpozion a invitat participantii să-si împărtăsească experienta în ceea ce priveste posibilitătile de promovare a literaturii române în spatiul German, punând accentul pe creatiile literare si prezervarea acestei identitătii culturale în patrimoniul de valori. A luat cuvântul reprezentantul Asociatiei MIORITICS din Bucuresti, domnul Dragos Matei, prezentând proiectul bisericilor fortificate din Transilvania - "Photo Raid", urmat decatre domnul Ioan Astalus de la Radiodifuziunea Româna din Târgu Mures.
Programul Simpozionului a decurs , începând cu ora 18, cu primirea oficialitatilor si deschiderea serii artistice. Printre invitatii acestui simpozion numeram pe domnul Vice-Consul Cristinel Petrescu de la Consulatul General al României la München, PS Serafim reprezentantul BOR din Europa Centrala si Europa de Nord, domnul Nikolaus Gundel - presedintele Asociatiei Româno - Germane "DACIA", domnul Nicolae M. Chiriachide si Berthold Staicu redactorii fondatorii ai postului de radio "RADIO DOR DE TARA" . Repretentantii ai comunitatilor svabesti si sasesti din regiunea Francona, au onorat cu prezenta aceasta manifestare alaturi de scriitorul , editorul si poetul Ion Dumitru cât si de foto-jurnalistul Marinel Brincau din München. Printre participantii acestei seri culturale s-a numarat grupul coral " VOX ANIMI", însotiti de grupul de dansuri populare si folclorice din Sighisoara, Grupul "MIRAJ" din Târgu-Jiu, Mircea Hohoiu si George Ani cu interpretari artistice traditionale, si nu la urma Cosmin Badita urmat de Ion Cociu cu balade, la nai.
Acest simpozion ne-a aratat ca traditia noastra, exista si poate exista si inafara granitelor ei ,dovedindu-ne zilele trecute aici la Nürnberg ,organizatorii acestei manifestari culturale. Aceste valori sustinute in realizarea demna de interes comun rezulta succesul , prin acest simplu simbol numit ARCADA, - ea fiind de acum puntea de legatura între cultura Româna si ceea Europeana.Acest articol este trimis de Tineri romani in Germania
http://www.ro-de.org

URLul pentru acest articol este:
http://www.ro-de.org/modules.php?name=News&file=article&sid=481