Campania de educaţie civică NU DA ŞPAGĂ
Data: Thursday, February 10 @ 15:44:23 CET
Subiect: Stiri din Romania


Bucureşti, 10 februarie 2005

Trei premii pentru NU DA ŞPAGĂ!

Campania de educaţie civică NU DA ŞPAGĂ a fost triplu premiată în cadrul Galei Societăţii Civile, care a avut loc miercuri, 9 februarie 2005.

Distincţiile acordate primei campanii împotriva corupţiei mici sunt:

- Premiul Special din partea presei pentru actualitatea şi originalitatea mesajului civic;

- Premiul pentru cel mai bun proiect din cadrul secţiunii „Comportament civic şi participare publică”;

- Premiul pentru cea mai bună iniţiativă a societăţii civile în 2004.

„Aceste premii sunt ale suporterilor şi partenerilor NU DA ŞPAGĂ care au avut curajul să îşi asume mesajul campaniei şi să îl transmită tuturor celor cunoscuţi. Nominalizez aici cele 170 de persoane care şi-au asumat public mesajele împotriva corupţiei de ghişeu şi cele peste 160 de organizaţii neguvernamentale şi instituţii publice care au distribuit materialele campaniei. Nu în ultimul rând, nominalizez cei peste 100 de parteneri din media centrala şi locala care au susţinut gratuit NU DA ŞPAGĂ şi şi-au informat consecvent publicul cu privire la ce este şi ce nu este corupţia mică.

Pentru a-i cunoaşte pe adevăraţii câştigători, vizitaţi site-ul www.nudaspaga.ro” a declarat Radu Mateescu, Preşedinte Executiv, Fundaţia CONCEPT.

Campania NU DA ŞPAGĂ s-a derulat în perioada august-noiembrie 2004 şi s-a adresat în special tinerilor cu vârsta cuprinsă între 15-25 de ani. La nivelul municipiului Bucureşti, acoperirea totală a campaniei a fost de 72% din grupul ţintă principal. Studiul de impact al campaniei demonstrează, printre altele, că:

- peste 50% din cei intervievaţi au văzut spotul TV, aproximativ 30% au ascultat spotul radio iar o pătrime au remarcat machetele de presă;

- aproximativ 44% din tineri au aflat despre campanie şi din alte surse, precum prieteni, colegi, familie;

- 51% dintre respondenţi au o atitudine negativă faţă de corupţia mică şi apreciază că a primi şpagă este la fel de grav ca şi hoţia;

- unul din zece respondenţi este hotărât să îşi schimbe comportamentul şi să acţioneze în sensul sugerat de campanie.

Menţionăm că două treimi din persoanele intervievate au declarat că au dat şpagă.

„Doresc să îi mulţumesc, în primul rând, lui Cătălin, un tânăr de 19 ani care mi-a spus că a refuzat să dea şpagă. El a decis să stea la coadă la o instituţie publică şi să folosească banii de şpagă pe care îi pusese mama sa în plic, pentru a-şi cumpăra un CD player la mâna a doua. Îi mulţumesc pentru că a făcut acest lucru. Tinerii precum Cătălin reprezintă această campanie.” a subliniat în cadrul Galei, Codru Vrabie, Director Executiv, Transparency International România.

Fundaţia CONCEPT profită de această ocazie pentru a felicita sincer toţi participanţii înscrişi în competiţie şi premianţii din cadrul Galei pentru contribuţia adusă la dezvoltarea societăţii civile.

Campania a fost finanţată de Uniunea Europeană prin Programul Phare Societate Civilă 2001 – Componenta 3: Educaţie Civică. Mass-Media Independentă.

Pentru informaţii suplimentare, puteţi contacta Fundaţia CONCEPT la telefon 021-311.12.52, fax 021-311.12.53, persoană de contact Gabriela BULEU, e-mail info@nudaspaga.ro







Acest articol este trimis de Tineri romani in Germania
http://www.ro-de.org

URLul pentru acest articol este:
http://www.ro-de.org/modules.php?name=News&file=article&sid=526