O zi istorica: 13 aprilie 2005
Data: Thursday, April 14 @ 12:37:17 CEST
Subiect: Europa


Parlamentul European a decis ieri, cu 497 de voturi pentru, 93 impotriva si 71 de abtineri, aderarea Romaniei la Uniunea Europeana incepind cu data de 1 ianuarie 2007. Desi poate parea una obisnuita, ziua de ieri va marca destinul Romaniei pentru multe decenii.In ultimul secol au mai existat citeva momente istorice de insemnatate cruciala.
1 decembrie 1918: a fost faurita Romania Mare, prin unirea Transilvaniei cu Principatele Romane.
23 august 1939: Pactul Ribbentrop-Molotov a pecetluit dezmembrarea Romaniei, pusa in aplicare in vara anului 1940.
4-11 februarie 1945: reuniti la Yalta, in Crimeea, conducatorii marilor puteri au plasat Romania in sfera de influenta sovietica, condamnind-o la 45 de ani de comunism.
2-3 decembrie 1989: pe un vapor acostat linga coastele Maltei, George Bush si Mihail Gorbaciov au pus cruce Cortinei de Fier si lagarului comunist. Doua saptamini mai tirziu a izbucnit Revolutia romana.
21-22 noiembrie 2003: la Praga, Romania a fost admisa in NATO.

497 de voturi pentru, 93 impotriva si 71 de abtineri. Acesta este votul dat de Parlamentul European ieri, la ora13.52 (ora Romaniei), in favoarea aderarii tarii noastre la Uniunea Europeana. Au fost cu 25 de voturi favorabile mai putin decit a obtinut vecinul de la sud - Bulgaria, care a inregistrat 522 de voturi pentru, 70 impotriva si 69 de abtineri. Oricum, Romania si Bulgaria au depasit cu mult majoritatea calificata, de 367 de voturi, a parlamentarilor europeni.

Dupa agitatia din ajun, crestin-democratii si-au retas chiar in timpul plenarei de ieri amendamentul de blocare a aderarii Romaniei si Bulgariei, dupa ce au primit asigurari de la presedintele in exercitiu al Consiliului Uniunii Europene, premierul luxemburghez Jean Claude Junker, ca legislativul european va fi consultat sistematic atunci cind vor fi acordate pachetele financiare de sustinere a aderarii celor doua tari la UE, fonduri insemnate care urmeaza a fi acordate in perioada 200-2013.

Intre agonie...

Marti seara, in reuniunea lor de la Strasbourg, popularii au pledat pentru aminarea votului necesar Romaniei si Bulgariei sa adere la Uniunea Europeana. Spre disperarea autoritatilor de la Bucuresti, si grupul ecologist a adoptat o pozitie asemanatoare. Cele doua familii europene nu aveau totusi aceleasi motive sa ceara aminarea aderarii celor doua tari.
Oficial, verzii au atras atentia ca Romania nu indeplineste toate conditiile, iar popularii (crestin-democrati) doreau ca Parlamentul European sa aiba, practic, ultimul cuvint in privinta banilor acordati de UE pentru ca integrarea Romaniei si Bulgariei sa decurga mai usor, atribut detinut pina acum de Comisia Europeana. La un moment dat, situatia parea sa scape de sub control, dupa ce si o parte a parlamentarilor socialisti - cei mai favorabili aderarii - afirmau ca aminarea ar fi o solutie buna. Motivul acestora era ca, peste citiva ani, cele doua tari ar fi mult mai bine pregatite pentru convietuirea cu statele UE. Varianta “optimista” era ca integrarea ar fi urmat sa aiba loc dupa raportul Comisiei Europene din noiembrie.

...si extaz

Europarlamentarul Daniel Cohn-Bendit a fost cel care ieri, in plenul Parlamentului European, a propus in numele “verzilor” doua amendamente de aminare a votului asupra Tratatelor de aderare a Romaniei si Bulgariei. Raportorii pentru Romania, Pierre Moscovici, si Bulgariu, Geoffrey van Orden, au sustinut puternic sa nu se amine acest vot, argumentind ca trebuie evitat “un semnal negativ pentru oamenii din cele doua tari”. Amendamentele verzilor de aminare a votului au fost respinse de plen, cu o majoritate covirsitoare.
Dupa cum a avertizat raportorul pentru tara noastra, Pierre Moscovici, “in acest moment, cind francezii dezbat Constitutia Europeana, Parlamentul European nu trebuie sa trimita un semnal de scepticism fata de proiectul european, ci dimpotriva”. In opinia acestuia, “Parlamentul European nu semneaza un cec in alb pentru Romania si Bulgaria, pentru ca europarlamentarii vor fi pe deplin asociati la procesul de monitorizare a celor doua tari, inclusiv la eventuala invocare a clauzei de aminare a aderarii cu un an (n.r.- clauza de salvgardare)”. Mai mult, ca sa alunge orice alte temeri, Moscovici a spus: “Nu trebuie sa fim scpetici privind aderarea altor tari, putem vota cu totii deoarece exista aceasta clauza de salvgardare”. In context, el a adaugat: “Adoptarea Tratatului de aderare nu reprezinta un contract, reprezinta un proiect”.

Salvati de Emma Nicholson

Cind lucrurile pareau sa scape de sub control, s-a ridicat, din ultimul rind al salii plenarelor a Parlamentului de la Strasbourg, fostul raportor pentru Romania, baroana Emma Nicholson de Winterbourne. Ea a spus: “Va reamintesc, stimati colegi, ca noi am fost cei care am votat ca aderarea Romaniei sa se produca in 2007!”. Cel care a pus capat disputelor a fost presedintele in exercitiu al Consiliului Uniunii Europene, premierul luxemburghez Jean Claude Junker, care a stabilit un acord cu partile beligerante.

Invitatie speciala pentru patru liberali

La sesiunea plenara de ieri, de la Strasbourg, a participat si o delegatie parlamentara romana printre care i-am zarit pe Teodor Melescanu, Mircea Geoana, Puiu Hasotti, Corina Cretu, Crin Antonescu, Titus Corlatean, Roberta Anastase, Bogdan Niculescu Duvaz, Anca Boagiu, Jean Marinescu. Acestia au venit la Strasbourg de luni si au avut diverse intilniri, mai mult sau mai putin oficiale, cu diferiti europarlamentari.
O impresie deosebita a facut insa un grup de patru tineri liberali, invitati special la acest eveniment de reprezentantii Partidului Liberal European. Cei patru deputati (Cristian Boureanu, Andrei Gerea, Cristian Adomnitei si Cristian Busoi) au sosit marti la Parlamentul European si au avut citeva intilniri importante cu oficiali ai PE, in care au pledat convingator cauza Romaniei. De altfel, Cristian Boureanu a sustinut o conferinta de presa impreuna cu Emma Nicholson, cu doar doua ore inaintea votului decisiv.

Politicienii se bucura cu masura

Clasa politica romaneasca a salutat rezultatul votului din Parlamentul European, dar fara a trece cu vederea faptul ca mai avem inca o multime de lucruri de facut pentru a putea adera la Uniunea Europeana.
Articol complet in "Evenimentul Zilei"
http://www.expres.ro/topstory/?news_id=183975


Acest articol este trimis de Tineri romani in Germania
http://www.ro-de.org

URLul pentru acest articol este:
http://www.ro-de.org/modules.php?name=News&file=article&sid=533