Invitaie la teatru, Vizitatorul (Le Visiteur), de Eric-Emmanuel Schmitt
Data: Tuesday, January 13 @ 16:55:28 CET
Subiect:


Vineri, 13 februarie 2009, ora 20.00, la Gasteig (Blak-Box) München, Rosenheimer Str.5 , Tel. 089-54818181
Sambata, 14 februarie, ora 19.30, Linderbachhalle, Solitudestraßela 243, Weilimdorf, Stuttgart, Tel. 0711/8661238
Duminica, 15 februarie, ora 19.00, la Internationales Theater Frankfurt

Traducerea: Valentin Protopopescu si Costin Manoliu
Regia: Claudiu Goga
Scenografia: Mihai Madescu si Luana Dragoescu
Distributia:
Sigmund Freud / Alexandru Repan
Necunoscutul / Mircea Andreescu
Anna Freud / Crenguta Hariton
Nazistul / Cristian Nicolaie

Actiunea incepe in 22 aprilie 1938, la scurta vreme dupa ocuparea Austriei de catre nazisti, la 11 martie 1938, asa-numitul „Anschluss“. Cele doua personaje principale sunt Sigmund Freud, fondatorul psihanalizei si ateu declarat, si vizitatorul care, in cursul discutiilor cu Freud, lasa sa se inteleaga ca ar fi Dumnezeu. Freud este deja marcat de imbolnavirea grava de cancer. Dialogul dintre cei doi protagonisti se ascute dupa ce fiica lui Freud, Anna, este ridicata pentru interogatoriu de catre un ofiter nazist. In timp ce vizitatorul incearca mereu sa invinga scepticismul lui Freud, acesta trece printr-o lupta interioara. Pe de o parte ar vrea - cel putin asa se pare - sa-si recapete credinta in Dumnezeu, mai ales ca, pe fondul represaliilor nazistilor, devine constient de conditia sa de evreu. Pe de alta parte se straduieste, pe parcursul discutiilor cu vizitatorul, sa demonstreze ca e imposibil ca acesta sa fie Dumnezeu insusi . Dupa ce fiica sa se intoarce nevatamata de la interogatoriul luat la Gestapo, Freud se decide, la staruinta Annei si datorita presiunii nazistilor, sa emigreze la Paris (ceea ce s-a intamplat in realitate la 4 iulie 1938) si il alunga pe vizitatorul necunoscut, tragand in el cu un pistol. Daca vizitatorul era cu adevarat Dumnezeu si daca Freud isi redobandeste credinta, ramane, pana la urma, deschis.
Aceasta piesa este o teodicee, o incercare de a explica, daca nu de a justifica existenta raului, in ciuda existentei lui Dumnezeu.

Publicata în 1993, piesa „Le Visitateur“ a fost încununata cu Premiul Molière, pentru cel mai bun autor dramatic. Textul a fost pus în scena, în premiera absoluta, la Petit Théâtre de Paris, la 23 septembrie 1993, spectacol care i-a adus lui E. E. Schmitt Premiul revelatiei teatrale, iar montarea a fost recompensata cu Premiul pentru cel mai bun spectacol al unui teatru particular.

Eric-Emmanuel Schmitt este cel mai jucat dramaturg francez în ultimii zece ani. Piesele sale, traduse în peste 30 de limbi, se bucura de succes atât în Europa, cât si în America.


Acest articol este trimis de Tineri romani in Germania
http://www.ro-de.org

URLul pentru acest articol este:
http://www.ro-de.org/modules.php?name=News&file=article&sid=591