Razboi pe calea undelor in proiectie la München
Data: Wednesday, May 13 @ 11:44:34 CEST
Subiect: Evenimente


RAZBOI PE CALEA UNDELOR - Cold Waves
un film de Alexandru Solomon
Un documentar despre Europa Libera, dictatura comunista si terorismul international.

23 Mai 2009, 17 Uhr, GASTEIG / Vortragssaal der Bibliothek
24 Mai 2009, 18 Uhr, GASTEIG / Vortragsaal der Bibliothek

Karten an der Abend Kasse ( AK ) im GASTEIG
Rosenheimerstr.5
81667 München
Tel. (0) 89 480 98 0

Filmul are subtitrare in limba germana. Costul unui tichet este de 7 EUR.
Veranstalter: Kulturförderung SpiritRomanesc Agentur, München
Mit freundlicher Unterstützung des Generalkonsulats von Rumänien in München
Info: www.spiritromanesc.eu


RAZBOI PE CALEA UNDELOR este neasemuita poveste de dragoste şi ură ţesută în jurul a ceva ce nu poţi vedea, atinge sau cîntări: undele radio.
Din 1953, vocile vibrante de la Europa Liberă întruchipau curajul pierdut şi demnitatea uitată a unei întregi naţii. Ascultam ca vrăjiţi. În mii de case şi apartamente din toată ţara, milioane de oameni se dedau zilnic acestui ritual. Iar a doua zi, vorbele Europei Libere erau pe toate buzele.
De partea cealaltă a Zidului, la Munchen sau Paris, angajaţii radioului ascultau şi ei. Fugiseră din ţară, dar îi trăiau coşmarul zi de zi. Vânau orice informaţie care reuşea să ajungă dincolo de graniţe, se întâlneau cu turişti sau cu emigranţi, primeau mesaje secrete şi citeau printre rânduri presa din ţară pentru a găsi orice indiciu ascuns. Curând, însă, aveau ei înşişi să fie vânaţi, cu mult mai multă violenţă.
În ţară, oamenii preşedintelui ascultau şi ei, cu urechi experte, şi îi prezentau lui Ceauşescu rapoarte despre emisiunile de peste zi ale Europei Libere (REL). O unitate specială – denumită “Grupul Eterul” – a fost creată în 1980 în structurile Securităţii. Populaţia României era covârşită de frică, dar conducătorii ei se temeau şi ei: de Europa Liberă. Turbau de furie că nu puteau opri undele radio să pătrundă în casele românilor şi pentru că îşi imaginau că REL putea influenţa guvernele occidentale. Pe măsură ce mizeria – rezultatul politicilor lui Ceauşescu – se adâncea, cu începere din anii ‘70, dictatorul avea tot mai disperată nevoie să acopere adevărul cu vuietul propagandei. Aşa că hotărî să reducă Radioul la tăcere.
“Război pe calea undelor” va pune laolaltă trei personaje colective care nu s-au mai întâlnit niciodată: ascultătorii, angajaţii Europei Libere, regimul comunist şi ucigaşii din solda lui. Aceştia vor povesti aceleaşi evenimente din unghiurile proprii, adesea incompatibile. Filmul îi va pune pe martori să mai asculte o dată programele REL, pentru a testa cât de relevant mai este azi ce s-a spus atunci. “Război pe calea undelor” va aduce imagini acolo unde până acum nu s-au auzit decât voci.

Acest articol este trimis de Tineri romani in Germania
http://www.ro-de.org

URLul pentru acest articol este:
http://www.ro-de.org/modules.php?name=News&file=article&sid=599