Trimis: 02 09 2010, 11:25 Titlul subiectului: Cat de repede ai invatat Germana ?
Vreau sa ma raportez unei cifre medii.
Cat de repede ati invatat limba Germana. Eu am sosit in DE in decembrie 2009 adica de 9 luni si inca nu pot purta o conversatie cu cineva. Inteleg probabil mai mult de 60% din ce aud si extrag din context dar raspund monosilabic si in propozitii scurte de gradinita. La lucru oamenii din jurul meu vorbesc in procent de 90% engleza. Incep sa-mi fac griji, au trecut totusi 9 luni de zile. Voi in cat timp ati fost capabili sa dialogati cu oamenii din jur ?
eu am fost in faza asta aproape 5 ani. Problema a fost engleza vorbita la servici, ea te izoleaza de tot ce inseamna societate si limba germana. Apoi am schimbat serviciul si am inceput sa aud masiv germana vorbita. La mine procesul a fost extrem de lent: dupa cam jumatate de an am inceput sa disting cuvinte, dupa 1-2 ani cautam cuvintele neintelese, dupa cam 4 ani incep sa spun ca merge cat de cat.
Cursurile ajuta si nu prea, poate mai mult la increderea in sine, depinde de fire. Ti-as recomanda sa incerci sa citesti ziare locale, incepi cu articole simple si lucruri care te intereseaza. Asculta radio cu casti la servici, tot asa posturi locale care au stiri si muzica. In timp deprinzi teme si cuvinte.. rabdare, e un proces lent. _________________ Calin
Am un coleg din US venit de 6 ani, prietena lui e din Germania si e in stadiul in care sunt si eu acum, insa el a declarat ca nu si-a dorit, si nu doreste sa invete. Eu sper sa nu mai treaca mai mult de un an. Se pare ca ziarele, radio si TV sunt o reteta oferita de multi. Acumularea vocabularului mi se pare o vesnicie.
Data inscrierii: Jul 04, 2002 Locatie: Stuttgart, Germany
Trimis: 02 09 2010, 13:13 Titlul subiectului:
soulviasound a scris:
Am un coleg din US venit de 6 ani, prietena lui e din Germania si e in stadiul in care sunt si eu acum, insa el a declarat ca nu si-a dorit, si nu doreste sa invete. Eu sper sa nu mai treaca mai mult de un an. Se pare ca ziarele, radio si TV sunt o reteta oferita de multi. Acumularea vocabularului mi se pare o vesnicie.
adauga si cartile pe lista, de preferat pentru inceput cele pentru copii. Micul Print de exemplu. Sau cele si mai de inceput.
ca sa raspund la intrebare: si eu cam tot 5 ani am fost in stadiul in care esti tu... Tot in conditiile in care la servici puteam (pot) vorbi engleza. Insa "vina" de a nu ma fi urnit mai repede cu germana imi apartine
La mine situatia a fost putin diferita, pentru ca am studiat germana in scoala generala. Insa, desi aveam o baza destul de solida, am constatat ca imi venea foarte greu sa vorbesc. Seful meu era neamt (in RO, acum vreo 20 de ani) si toti ceilalti vorbeau cu el in engleza. Atunci i-am spus ca vreau sa imi imbunatatesc cunostintele si l-am rugat ca sa vorbim numai in germana. Din momentul am inceput sa imi dau drumul la vorba, incet-incet.
Foarte important este mediul in care iti desfasori activitatea. Imersiunea intr-o 'deutsch-sprachige Umgebung' este absolut necesara si tu ai avantajul asta (nu te poti plange ca nu ai nemti in jurul tau). Citeste, asculta radio si TV, vezi ca si pe DW erau niste cursuri de germana (Deutsch, warum nicht?), vorbeste cu colegii in germana, totul depinde de tine. Din pacate faptul ca la serviciu colegii vorbesc aproape exclusiv in engleza constituie o frana.
Incearca sa iti impui ca inveti un numar de cuvinte zilnic (5-10... cate poti), apoi foloseste-le in conversatie. Nu iti face probleme daca faci greseli si nu uita: Uebeung macht den Meister! Mark Twain zicea ca eternitatea exista pentru ca oameni ca el sa poata invata limba germana. Germana o limba dificila (mai ales gramatica), insa cu putina perseverenta poate fi invatata. Demonstreaza-i lui Mark Twain ca nu esti ca el
6-8 luni ajungi dupa un curs intensiv, in fiecare zi 6 ore sa vorbesti germana la nivelul unei conversatii normale, binenteles cu accent , greseli si poticniri inerenete
pentru a invata repede si corect, un curs la scoala este singura modalitate, gramatica si pronuntia corecta, explicata la tabla si in scris, conditii de baza
in cazul in care lucrezi, nu-ti ramane decat un curs seral care in general minimal, 1-2 ori pe saptamana cate 2 ore
dar ajuta si acesta prin aprofundarea in pürimul rand a gramaticii si a lb. germane scrise
Am inteles tot ce ai scris (fara googl translate sau ajutor suplimentar) insa 70% cuvinte stiute (chiar daca unele verbe facand legatura cu infinitivul) si 30% intelese in context. Mi-ar placea mie sa pot scrie in germana la topicul asta doar ca ar dura aprox 1 ora sa scriu un post complex. Scuze, nu a aparaut in searchul meu topicul aemanator
@Adriana
Micul Print e o carte ce trebuie neaparata citita de "oamenii mari" mai mult decat de copii. Chiar o recitesc cu mare placere si sunt curios cate cuvinte voi deduce.
@Laurantario
Folosesc intens DW World, seriale, Deutsche Warrum nicht ? si tot ce exista pe-acolo. Foarte utile. Asta cu invatatul a 5-10 cuvinte pe zii sigur nu o fac constient si am o vaga impresie ca nu invat mai mult de 1 cuvant pe zi. Dar e o idee chiar f buna si simpla la care nu m-am gandit.
Data inscrierii: Jul 08, 2005 Locatie: Fish, chips, cup'o'tea, bad food, worse weather, Mary F***ing Poppins
Trimis: 02 09 2010, 13:53 Titlul subiectului:
In cazul meu, am inceput greoi si dupa vreo 2 ani nu eram in stare de nimic altceva decat de Ich bin, ich wohne, ich komme aus Rumänien si pauza. Dupa aia m-au cam silit cei de la firma sa imi ridic nivelul si a fost o perioada de progrese rapide, in cam un an am reusit sa deprind un nivel decent. Am facut insa meditatii, o data pe saptamana. Am ramas insa la nivelul ala simtind ca mi-am atins limitele pe de o parte, suficienta pe de alta parte.
Am mai avut o perioada scurta de facut progrese, odata ajuns in Elvetia. Mi se parea ca suna mai 'posh' germana normala asa ca am mai facut un ultim efort. Dupa aia am zis ca enough is enough Uluitor insa constat ca nici n-am decazut in ceea ce priveste acel nivel relativ decent, in ciuda faptului ca n-am mai vorbit germana in mod uzual de vreo 4 ani. Am avut un scurt proiect in Muenchen anul trecut la o firma extrem de conservativa in privinta limbii germane si n-a fost atat de rau precum mi-am inchipuit initial, ba chiar m-am surprins singur cat de usor imi veneau cuvintele. Probabil invatarea structurata cu profesor m-a ajutat zic eu, dupa ureche cred ca nu se prinde chiar atat de bine. Sau se prinde, dar se uita repede. _________________ To Dare is to do
Asta cu invatatul a 5-10 cuvinte pe zii sigur nu o fac constient si am o vaga impresie ca nu invat mai mult de 1 cuvant pe zi. Dar e o idee chiar f buna si simpla la care nu m-am gandit.
Multumesc
Se spune ca asocierea este calea cea mai rapida pentru invatarea unei limbi straine. Rosetta Stone este un nume binecunoscut in domeniu (cam scumpe produsele lor, insa unii jura ca i-au ajutat). Cand te duci la cumparaturi, uita-te la raft si vezi cum ii spune la tzelina in limba lu' Ghete (eu unul nu stiu, tre' sa marturisesc) - si uite asa mai adaugi in cuvant la vocabular. In cazul meu, acum 20 de ani am fost expus unui domeniu care desi imi era f. bine cunoscut in romana, imi era total strain in germana (tehnica auto). Studiind documentatiile tehnice si facand asocierea dintre imagine si denumirea in germana, am reusit destul de repede sa invat ce inseamna 'Bremsbelagverschleissanzeige' . Dar asta nu inlocuieste conversatia - la serviciu, printre cunostinte, prieteni, etc.
Pe de alta parte, germana nu prea se poate prinde dupa ureche, asa ca va trebui sa iei niste cursuri sau iti va trebui o doza puternica de disciplina proprie ca sa inveti partea de gramatica. Va veni, poate mai greu, daca nu mai esti familiarizat cu declinarile din romana si cazurile (nominativ-genitiv-dativ-acuzativ).
Ref. la Rosetta Stone, ei spun ca daca cumperi direct de la ei, iti returneaza banii in primele sase luni daca nu esti multumit. Poate ca merita incercat!
la ziare citeste comentariile la articole, in general seamana mult cu limba vorbita. Pe facebook extinde-te la colegii nemti, prin forum-uri se mai exprima lumea liber. in münchen era mai demult o intalnire o data pe saptamana, se vorbea o ora engleza apoi toata lumea trecea (daca putea) pe germana, cauta prin zona sigur gasesti ceva asemanator.
daca n-o vezi ca pe un efort, vine de la sine: zen _________________ Calin
Trimis: 02 09 2010, 20:53 Titlul subiectului: Re: Cat de repede ai invatat Germana ?
soulviasound a scris:
Inteleg probabil mai mult de 60% din ce aud si extrag din context dar raspund monosilabic si in propozitii scurte de gradinita.
E normal ca vocabularul pasiv sa fie mai bogat decit cel activ. Si in limba materna se intimpla la fel. Parerea mea e ca nu acelei cifre sa te raportezi. Ci sa te orientezi dupa tipul propriu de invatare, motivatia standardele stabilite si mijloacele de care dispui. _________________ Trăim doar pentru a descoperi frumosul. Restul e un fel de aşteptare.(Khalil Gibran)
la mine a fost cam aşa:
- pentru propoziţii scurte cu subiect exprimat prin substantiv la care să nu-ţi pese de genul gramatical, predicat exprimat prin verb la care să nu-ţi pese dacă se ajută de "a fi" sau de "a avea" şi 2-3 complemente la care nu contează dacă pui acuzativ sau dativ: 2-3 ani
- pentru înjurături şi alte alea: 2-3 zile cu colegii potriviţi - dar trebuie repetate săptămînal
- pentru fraze construite corect, cu topica necesară, mai adaugă 3-4 ani
- despre genurile substantivelor, cazurile dativ/acuzativ corect puse în funcţie de verb şi de conjunctură/context, conjugări cu verbe auxiliare şi alte marafeturi nu mă pronunţ pentru că încă nu le stăpînesc bine deşi au trecut 8 ani...
Nu poti crea un subiect nou in acest forum Nu poti raspunde in subiectele acestui forum Nu poti modifica mesajele proprii din acest forum Nu poti sterge mesajele proprii din acest forum Nu poti vota in chestionarele din acest forum
Nu raspundem pentru continutul mesajelor si comentariilor din forum si cele atasate articolelor. Acestea apartin in intregime utilizatorilor siteului si sunt proprietatea acestora. Stirile si marcile inregistrate apartinand diverselor companii care apar pe site sunt proprietatea acestora, prin postarea comentariilor/mesajelor acordand dreptul de folosire in scop public a informatiilor publicate. Materialele si informatiile preluate partial din alte jurnale si ziare sunt proprietatea acestora, iar daca citarea lor aduce lezarea intereselor respectivilor vor fi eliminate la cerere de pe site, daca aceasta cerere este indreptatita.