Creeaza-ti cont    Prima pagina  ·  Subiecte  ·  Forum  ·  Contul tau  ·  Trimite un material redactiei  ·  Topul materialelor
  Sectiuni
  Forum - informatii/locale
  • ANUNT IMPORTANT  de catre crify la 15 Feb 2025, 8:00
  • (Frequent) flyer lounge  de catre The_messenger la 15 Oct 2024, 19:42
  • ADAC vechi vs nou  de catre The_messenger la 02 Mar 2024, 13:56
  • Recomandari Vinuri  de catre tibib la 15 Feb 2024, 16:49
  • Apocalipsa financiara?  de catre tibib la 07 Jan 2024, 13:09
  • My e-auto  de catre DanD la 05 Jan 2024, 13:34
  • Filme ... in general  de catre The_messenger la 17 Dec 2023, 20:31
  • Winterreifen 2008-202x  de catre The_messenger la 13 Nov 2023, 18:36
  • Twitter pe urmele Yahoo ?  de catre stefanluchian la 12 Nov 2023, 12:09
  • In atentia tuturor  de catre stefanluchian la 19 Oct 2023, 19:47
  • Drumul cu masina DE -> RO (2020 - 202x)  de catre The_messenger la 29 Sep 2023, 18:00
  • Garantie extinsa  de catre foni la 25 Jun 2023, 20:42

[ Tineri romani in Germania ]
  • Tineri romani in Germania :: Vizualizare subiect - Raspberry Pi
     FAQFAQ   CautareCautare    Mesaje privateMesaje private

Raspberry Pi

Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect       Forumul Tineri romani in Germania -> Software/Comunicatii
    Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
    Autor Mesaj
    stefanluchian

Data inscrierii: Aug 13, 2002

MesajTrimis: 21 01 2018, 18:28    Titlul subiectului: Raspberry Pi Ignora utilizatorul Raspunde cu citat (quote)

Sara buna.

Am si eu o problema referitoare la Raspberry Pi.
    Am pe el OpenElec si doresc sa folosesc un HDD înfipt intr-un port USB, apoi sa-l scot cit mai "safe" si ideal sa-i dau spin-down in prealabil.
    Am gasit in FileManager posibilitatea sa-i dau "safely remove" atunci cind vreau sa scot HDD-ul din USB, insa ramine invirtindu-se si nu-mi place ideea sa-l scot cit timp se mai invirte.
    Am citit ca se foloseste programul hdparm cu optiunea "-S" ca sa-i spun sistemului ce timeout sa foloseasca pentru spin-down, însă unii spun ca ce vreau eu depinde si de setarile de APM (Advanced Power Management) iar acestea se pot citi cu optiunea "-B".
    Desi unii spun ca optiunea -B a lui hdparm are si functie de "get", eu am citit in manual (man hdparm) ca n-are decit "set" si mi-e frica deci s-o folosesc.

Stie cineva vreo posibilitate sa "get" detalii despre APM-ul folosit de sistem pentru hard-disk-ul meu?
    Sus
    Vizualizeaza profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
    itsme1234

Data inscrierii: Aug 20, 2002

MesajTrimis: 24 01 2018, 7:09    Titlul subiectului: Ignora utilizatorul Raspunde cu citat (quote)

Din cite inteleg eu n-o sa primesti prea multe explicatii cu -B ala, doar un numar (si merge si sa-l set):

Citat:

-B Get/set Advanced Power Management feature, if the drive supports it. A low value means aggressive power
    management and a high value means better performance. Possible settings range from values 1 through 127
    (which permit spin-down), and values 128 through 254 (which do not permit spin-down). The highest degree
    of power management is attained with a setting of 1, and the highest I/O performance with a setting of
    254. A value of 255 tells hdparm to disable Advanced Power Management altogether on the drive (not all
    drives support disabling it, but most do).

Oricum nu m-as complica cu asa ceva, da-i initial hdparm -S cu un timeout mic si vezi daca se opreste. Asta ar trebui sa fie super-safe, e setare (deseori implicita, in functie de power plan) prin mai toate OS-urile sa trimita hdd-urile la somn.

Daca nu merge (si unele hdd-uri usb nu merg, nu trimite usb bridge-ul comanda sau are setari care se fac doar printr-o aplicatie proprie de-a producatorului) ce am gasit eu sa mearga fara exceptie: sg_start --stop /dev/sdx (sdx fiind discul tau).
    sg_start cred ca-i parte din sg3_utils pe care trebuie sa-l instalezi.
    Sus
    stefanluchian

Data inscrierii: Aug 13, 2002

MesajTrimis: 24 01 2018, 22:36    Titlul subiectului: Ignora utilizatorul Raspunde cu citat (quote)

Multumesc frumos.
    Pe distributia asta de OpenElec nu ma lasa sa instalez nimic cu "apt-get". Documentatia nici nu specifica daca-i deb sau rpm.

Neavind tastatura sau maus la aparat, m-am legat cu ssh pe el.
    Astfel, am vazut ca nu este instalat nici udisks, nici sg_start. Nici macar fdisk sau lsblk. Bine c-au lasat mount, blkid si df icon_wink.gif

APM-ul mi l-a raportat hdparm ca fiind 128, care cf documentatiei n-ar trebui sa ma lase sa setez standby-timeout.
    I-am dat totusi la plesneala hdparm -S4 /dev/sdx si, desi mi-a scuipat o eroare, dupa 20 secunde s-a produs doritul spin-down.
    Cind i-am dat din nou hdparm -B sa vad ce mai raporteaza, iar l-a trezit pe hdd (spin-up).
    I-am dat iarăşi -S4 si dupa spin-down am scos cablul usb. Nu s-a auzit nici un crash, semn de bine pentru mine, caci fara spin-down facea urît cînd scoteam cablul, probabil că parca hdd-ul de urgenta cu frina de mînă si cu ultimii miliamperi icon_smile.gif.
    Abia dupa actiunea asta s-a sesizat sistemul si mi-a pus notificarile pe ecran cum că cele doua partitii ale hdd-ului au fost "safely removed", desi unmount dădusem cu citeva minute inainte. Ledul a ramas insa aprins la hdd, deci e doar stand-by (spin-down) si nu sleep sau shut-down.

Cred c-o sa incerc si un hdparm -y, eventual si un -Y dupa aia, sa vad daca stinge si led-ul la hdd.
    Sus
    foni
    Der Herr von

Data inscrierii: Mar 07, 2003

MesajTrimis: 25 01 2018, 7:09    Titlul subiectului: Ignora utilizatorul Raspunde cu citat (quote)

Wow, interesant...
    E pentru prima oara cand vad in lumea linuxului o distributie fara packet manager, ceva de genul "friss oder stirb".

https://stackoverflow.com/questions/38869449/equivalent-of-apt-get-on-openelec
    DanD
    Ibiza Master

Data inscrierii: Jul 08, 2005
    Locatie: Fish, chips, cup'o'tea, bad food, worse weather, Mary F***ing Poppins

MesajTrimis: 09 10 2018, 15:33    Titlul subiectului: Ignora utilizatorul Raspunde cu citat (quote)

Intrebare de incepator, nu dati cu pietre icon_smile.gif
    Am un Ras Pi3 (Cana Starter Kit) si un WiFi adapter TP Link WN722N, insa versiunea a doua (cu Chipset Realtek). Din pacate nu am reusit sa-l fac sa intre in Monitor mode, my best friend Google mi-a zis ca e normal intrucat numai v1 cel cu chipset Atheros stie, v2-ul merge doar Managed. Tot google mi-a zis ca inainte de a-i da return la Amazon si a cauta alt adapter sa incerc sa instalez driverul de Realtek in Linux, insa nu a reusit sa-mi dea mai multe informatii.
    Ideea e de a folosi dongle-ul ca si WiFi sniffer in wlan1 ptr o aplicatie (instalata deja in RasPi), ptr asta fiind nevoie sa mearga in Monitor mode.
    PS: intrebarea fiind evident cum instalez driverul respectiv? icon_rolleyes.gif
    itsme1234

Data inscrierii: Aug 20, 2002

MesajTrimis: 09 10 2018, 16:36    Titlul subiectului: Ignora utilizatorul Raspunde cu citat (quote)

Ai doua rânduri de probleme, o data daca nu ai drivere si a doua oara ca Pi-ul in ciuda aurei de "gasesti orice" e totusi la chestii de-astea platforma de nisa versus x86. Eu am ceva bazat pe rtl8812au sau similar care merge perfect pe x86 dar pe Pi nu l-am facut sa mearga in ciuda a n forkuri pe github, unele Pi specifice zice-se (si de fapt nu-s forkuri reale ci doar colectii de tweak-uri la compilare).

Cum in mod sigur ai mai multi bani decit timp gaseste (nu stiu cum!) un adaptor confirmat ca merge cu Pi (incluzind pasii necesari).
    Sus
    DanD
    Ibiza Master

Data inscrierii: Jul 08, 2005
    Locatie: Fish, chips, cup'o'tea, bad food, worse weather, Mary F***ing Poppins

MesajTrimis: 09 10 2018, 17:48    Titlul subiectului: Ignora utilizatorul Raspunde cu citat (quote)

Mersi mult, clar timp nu am mai deloc:(...
    New WiFi adapter atunci cu un pic de research inainte de buy:)
    Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
    Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect       Forumul Tineri romani in Germania -> Software/Comunicatii Ora este GMT
    Pagina 1 din 1

Mergi direct la:  
    Nu poti crea un subiect nou in acest forum
    Nu poti raspunde in subiectele acestui forum
    Nu poti modifica mesajele proprii din acest forum
    Nu poti sterge mesajele proprii din acest forum
    Nu poti vota in chestionarele din acest forum

Nu raspundem pentru continutul mesajelor si comentariilor din forum si cele atasate articolelor. Acestea apartin in intregime utilizatorilor siteului si sunt proprietatea acestora. Stirile si marcile inregistrate apartinand diverselor companii care apar pe site sunt proprietatea acestora, prin postarea comentariilor/mesajelor acordand dreptul de folosire in scop public a informatiilor publicate. Materialele si informatiile preluate partial din alte jurnale si ziare sunt proprietatea acestora, iar daca citarea lor aduce lezarea intereselor respectivilor vor fi eliminate la cerere de pe site, daca aceasta cerere este indreptatita.

Content © 2003 www.romanians-de.org
    Engine © 2003
    Parinti.Com - site pentru actuali si viitori parinti
    Franta-Romania.com - romani in Franta
    Ziare.tv - webdirector media