Avantajul ar fi ca subiectul sa se miste (de exemplu la poze de grup cu lumina din spate sau la poze la care e clar nevoie de HDR) cit mai putin pe timpul expunerii.
Io cind am auzit prima data de bracketing mi-am inchipuit ca e o expunere lunga, din care camera salveaza imagini intermediare. Sau macar cum zice foni, a treia imagine s-o obtina din prima si a doua adunate (presupunind ca e o suficient de buna aproximare). Dar vad ca se reia expunerea de la zero pentru fiecare imagine
Inteleg limitarea tehnica, dar totusi, nu scred ca le-ar lua prea mult spatiu sa stocheze imaginile intermediare, problema fiind insa timpul.
Exista doar procesoare single-thread?
La expuneri scurte nu prea conteaza, avand in vedere ca lucrezi cu sutimi de secunda, iar la cele lungi (>1 secunda) de regula subiectul este static, nu pleaca nicaieri si fotograful are timp suficient la dispozitie.
Am uitat sa precizez ca mi-as dori asta la aparate compacte, unde senzoru nu-i asa de sensibil la diferente mari de lumina si cam orice poza care contine si bucati de cer sau de cladiri in umbra cam are nevoie de sub/supra-expuneri in directia HDR.
Ideea de bracketing este mult mai veche decat fotografia digitala si HDR. A pornit din necesitatea de a alege o imagine expusa corect dintr-un numar de expuneri diferite - cei care au lucrat inainte pe dia stiu cat de important era sa nimeresti expunerea corecta. Ca urmare, faptul ca subiectul s-ar fi miscat intre cele n-cadre nu conta prea mult.
Pe urma a aparut ideea de HDR si necesitatea de a obtine imaginea din trei sau mai multe expuneri diferite. Dar se poate face si un pseudo-HDR dintr-o singura imagine, fie in Photomatix (eu am incercat o data), fie in PS. Totusi, trebuie sa pornesti de la o imagine RAW, care contine mai multa informatie decat un JPG.
Altfel, pentru tremuriciul pozarului recomandam cu caldura un trepied, pe care, desi il recomand, fie nu il iau cu mine, fie mi-e lene sa il scot din masina Acum, de cate ori ai nevoie de HDR? In anumite situatii - contralumina sau subiect aflat in umbra (sub un pom) pe un fundal luminos se poate folosi cu succes si blitzul pentru fill-flash - care da imagini mai apropiate de realitate decat HDR.
Unde o fi decoder, ca el era maestru in HDR?! intrebare retorica...
70-300mm as lua numai cu stabilizare optica (face fiecare cent).
Eu am un canon 70-300 4.5-5.6 IS USM, un sigma nou ar fi pe la 320 (pentru pentax), tamron nu exista pentru pentax. _________________ Nach 2km fahren Sie gerade aus.
Fotografa Alecsandra Dragoi a castigat sectiunea pentru tineri a competitiei mondiale de fotografie Sony World Photography Awards, cu o imagine surprinsa la o parada a obiceiurilor de iarna.
Scoaem topicu' de la naftalina, ii facem respiratie bushon-la-bushon, il reanimam...
Hai ca am luat-o razna iar... O fi din cauza caldurii... Ca venii vara astazi si am petrecut ziua intr-un seminar desfasurat jntr-o sala cu ferestrele catre sud.
Back on topic: aici un articol interesant semnat de Thom Hogan cu privire la balbaielile celor doi mari producatori japonezi de echipamente foto (ce-i drept cu accent mai mult pe Nikon). Foarte bine scris si obiectiv.
Trimis: 07 07 2019, 10:13 Titlul subiectului: Canon - DSLR vs. System Camera - obiective
A venit timpul pentru o noua schimbare, de la DSLR la System.
Stie cineva daca se pot re-utiliza obiectivele vechi ?
Am investit ceva in sticla in ultimii ani ...
Trimis: 08 07 2019, 6:55 Titlul subiectului: Re: Canon - DSLR vs. System Camera - obiective
rano a scris:
A venit timpul pentru o noua schimbare, de la DSLR la System.
Stie cineva daca se pot re-utiliza obiectivele vechi ?
google "adapter <tip DSLR> to <tip System>"
rano a scris:
Am investit ceva in sticla in ultimii ani ...
deh, fiecare cu veveritzele lui
Eu am apasat pe frana de curand, dupa ce am incercat sa-i fac o poza lui Jupiter (e chiar frustrant sa vezi cum se face, dupa ce te-ai chinuit cu sticla ta ) _________________ Nach 2km fahren Sie gerade aus.
Tante Google ajuta, am intrebat un "berater" care spune ca adaptorul nu ajuta, un altul "e foarte bun, am unul in aici, 120€"
D'aia intreb si eu ca omu' cu multa "sticla" prin casa, are cineva experiente personale cu obiective bune utilizate cu adaptor ?
Se vede o diferenta majora, focalizeaza mai greu ... samd
hm,
la raspunsuri d'astea poti sa te astepti cand nu oferi suficiente informatii.
In principiu, combinatiile camera+obiectiv (prin adaptor) sunt de tipul: da, se poate / nu, nu se poate.
Daca se poate, atunci trebuie sa realizezi:
- adaptare optica,
- mecanica,
- electrica.
La optica, ori se foloseste aerul, ori plastic (sau sticla ).
Adaptarea mecanica e evidenta, trebuie sa poti monta cumva obiectivul la camera.
Adaptarea electrica, daca e necesara, functioneaza ca un translator intre comenzile date de camera si ceea ce intelege obiectivul.
Dupa cum vezi, inca de la o prima aproximatie exista suficiente sanse ca ceva sa mearga prost.
Probabil ca cel mai bine este sa folosesti un adaptor produs de firma care a facut camera foto, sau macar ceva de marca - daca tii la sticla ta, e mai bine sa eviti produsele ermmm, asiatice.
Revenind la lipsa de informatii:
daca ai Canon EF/EF-S si planuiesti sa treci la R, exista un adaptor de la canon (~100EUR).
Si in tabara lui Sony exista multi sportivi care jongleaza cu obiective Canon.
Nu stiu cum e la Nikon.
Orice alte adaptoare sunt, din punctul meu de vedere, chestii exotice.
Cel mai simplu e sa iti comanzi ceva pe internet, probezi, si daca nu esti multumit, la posta cu el.
Beraterii, chiar si cei din magazinele de specialitate, sunt dupa cum ti-i cresti... Rareori am dat peste vreo unul competent, de regula sunt pur si simplu vanzatori care habar nu au si nici nu-i intereseaza, dar asta este o alta tema si e general valabila in toate magazinele/domeniile.
De multe ori si reclama e de vina, ca produsul 'X' face si drege, da cand il iei la bani marunti vezi ca, da, face, da asta numa' daca asa si pe dincolo, daca faci asta nu poti sa faci ailalta, samd. _________________ Nach 2km fahren Sie gerade aus.
a raspunsuri d'astea poti sa te astepti cand nu oferi suficiente informatii.
Adevar grait-ai. Da' si eu ca omu', spun ce stiu si cum (nu) ma pricep.
De ceva timp mi s-au oprit pasii in curtea lui nea Canon ( deh, era oferta de primavara atunci ) si sa mai schimb acum drumeagul inspre d'alde Sony / Minolta sau Nikon imi trebuie o motivatiune puternica.
D'aia intrebat-am si eu cum mai merge cu adaptoare si daca se mai poate.
Dupa cum pricepui eu, cumperi mata'n sac si vezi daca zgarie sau nu ...
Si daca'i rea, o trimit inapoi cu DHL'u de nu se vede.
Mai are cineva fotografia ca hobby ?
Eu am trecut pe un Canon M50 și caut obiective interesante. Cu un adaptor le refolosesc pe cele de pe DSLR, dar au început sa fie cam grele pentru mine.
Am văzut ca cele noi sunt mai mici / ușoare dar nu prea am chef sa investesc din nou fără ceva referințe / experiențe.
Stat ceva de Canon M50 ? Obiective șamd.
BTW, no flamware, nu sunt interesat de Nokia vs. Canon vs DSLR șamd, alegerea a fost făcută deja
Nu poti crea un subiect nou in acest forum Nu poti raspunde in subiectele acestui forum Nu poti modifica mesajele proprii din acest forum Nu poti sterge mesajele proprii din acest forum Nu poti vota in chestionarele din acest forum
Nu raspundem pentru continutul mesajelor si comentariilor din forum si cele atasate articolelor. Acestea apartin in intregime utilizatorilor siteului si sunt proprietatea acestora. Stirile si marcile inregistrate apartinand diverselor companii care apar pe site sunt proprietatea acestora, prin postarea comentariilor/mesajelor acordand dreptul de folosire in scop public a informatiilor publicate. Materialele si informatiile preluate partial din alte jurnale si ziare sunt proprietatea acestora, iar daca citarea lor aduce lezarea intereselor respectivilor vor fi eliminate la cerere de pe site, daca aceasta cerere este indreptatita.