Poti sa ne dai o lista cu 5 (cinci) aspecte/probleme ce te deranjeaza in viatza de zi cu zi?
N-apuc sa citesc pana la capat. din cauza vitezei poate imi scapa ceva:
1. Coruptia. Nu o simt deocamdata in mod direct. In schimb sotia care e medic cardiolog si a luat rezidentiatul cu punctaj maxim lucreaza acum cu o droaie de colegi care habar nu au medicina ci si-au platit posturile. Mi-era sila de un medic aseara cunoscut ca cel mai mare corupt, dand lectii de genul" nu aam permis infiintarea unei facultati la Galati pt. ca ne e teama de cadre slabe care vor prelua fraiele sanatatii in viitorii 20 de ani" Dar catastrofle pe care i-a facut el doctoranzi pt 30k euro reprezinta viitorul?
Aici cred ca o sa lupt pt. a scoate la iveala mizeriiile. Deocamdata e prea devreme.
N-apuc sa citesc pana la capat. din cauza vitezei poate imi scapa ceva:
1. Coruptia. Nu o simt deocamdata in mod direct. In schimb sotia care e medic cardiolog si a luat rezidentiatul cu punctaj maxim lucreaza acum cu o droaie de colegi care habar nu au medicina ci si-au platit posturile. Mi-era sila de un medic aseara cunoscut ca cel mai mare corupt, dand lectii de genul" nu aam permis infiintarea unei facultati la Galati pt. ca ne e teama de cadre slabe care vor prelua fraiele sanatatii in viitorii 20 de ani" Dar catastrofle pe care i-a facut el doctoranzi pt 30k euro reprezinta viitorul?
Aici cred ca o sa lupt pt. a scoate la iveala mizeriiile. Deocamdata e prea devreme.
2.
3.
4.
5.
altadata. chiar n-am timp
Pai de aici incep toate, sasha... o sa vezi ca incet, incet (doi trei ani) o sa inceapa sa se ridice sictirul in tine cat casa...
dar intradevar... asta depinde si de rezistentza fiecaruia...
eu oricum sunt bucuros ca mai exista si romani fericitzi... _________________ _________
l-au strosit. saracu!
2. ma deranjeaza mentalitatea tipic romaneasca de a ne plange mereu (daca se poate chiar in grup) si de a nu face mare lucru; de a vedea doar aspectele negative minimizand progresul.
3. ma intristeaza cand vad cum incet incet se copiaza nudoar lucrurile bune sdin Occident ci si cele total daunatoare si ilogice
4. simtul raspunderii lasa de dorit.
5. ma enerveaza cateodata craterele din sosea.
nu inchei cu un ton optimist pt. ca dupa asta tanjiti; voi nu stiati punctele astea? vreti sa le auziti si din gura mea. Va incalzesc?
@sasha Uite eu apreciez punctele scrise de tine mai ales ca si mie mi-au sarit in ochi de cate ori am fost in Ro si ma gandeam ca poate sunt singurul care le-a observat.
As mai pune in lista:
6. Opulenta: Opulenta, prostul gust, kitsch afisata de catre tot felul de "ciudati" prin Ro.
Data inscrierii: Jul 03, 2002 Locatie: bellevue di monaco
Trimis: 30 06 2004, 8:47 Titlul subiectului:
good point, icemec.
@sasha: baga o lista si aici, pls, sa nu cumva sa faca eventuali alti-fini vreo prostie, sa lase bunatate de gospodorie ca le-a intrat lor fitze in cap sa vada lumea, alea alea... ajung la berlin, frankfurt, hinterkuckheim etc si ... große scheiße
Sasha, multumesc pentru timpul acordat.
Vezi tu, pentru mine o piedica in calea intoarcerii ar fi 1,4,5,6 din cele spuse mai sus. Si poate ca nu sunt singurul.
Relativ la 2, hai sa va spun o intamplare din Tm: la o fabrica de mobila (privata), se apropie Craciunul. Toti muncitorii fac scandal: "Cum, nu avem liber 'dinainte de Craciun pana dupa Anu' Nou???". Raspunsul patronului a fost clar: "Nu va convine, plecati!"... Si au plecat... Imi povestea verishoara-mea ca a scris la demisii in ziua aia de a facut scurta la mana. Eeee, cine vine dupa Anul Nou la angajare??? Ia sa va vad! S-au intors toti fara exceptie si de atunci n-au mai fost probleme. Deci, daca esti sef adevarat, se poate!
Data inscrierii: Oct 01, 2002 Locatie: Berlin, Germany
Trimis: 30 06 2004, 9:35 Titlul subiectului:
Chiar daca cu interziere (motivele sunt intemeiate), ma tin de promisiune.
NU vreau sa intru in nici un fel de polemica, nici cu sasha si nici cu altcineva care tine sa isi impuna punctul de vedere foarte vehement.
Bineinteles primele saptamani dupa revenire sunt minunate - revederea parintilor, a locurilor, a prietenilor - exact la fel ca atunci cand iti petreci concediul de cateva saptamani pe plaiurile natale.
Dupa asta insa incepi viata normala si te lovesti de lucruri care acum iti sar mult mai evident in ochi fiindca ai termen de comparatie experienta traita in Germania.
Ajungi in spital unde ti se naste copilul... si intamplator vezi o asistenta ca spala si sterilizeaza manusi de unica folosinta, folosite poate de zeci de ori. Ti se face rau si mergi si cumperi o suta de manusi si le dai, insa nu ai certitudinea ca ai tai vor beneficia de ele. Ma opresc aici cu sist. medical etc. ca as umple cateva pagini.
Ajungi sa lucrezi si iti dai seama ca, cu mici exceptii , inca se folosesc practici de lumea a treia in ce priveste angajatii - salarii minime pe cartea de munca, ore suplimentare neplatite, etc. Chiar daca eu (si sasha:) am avut norocul de a gasi locuri bune de munca, astea sunt deocamdata exceptii.
Viata e scumpa, si sincer sa fiu am ramas chiar uimit la cat se ridica cheltuielile mele lunare cu mancare, taxe, motorina, internet, etc.
Nu vreau sa spun ca e usor inceputul in Germania. Chiar dimpotriva, insa pe masura ce trece timpul e mai bine. Poate si in Romania e la fel , insa trebuie sa treaca mult mai multi ani.
Si as putea continua cu multe alte exemple relevante - de la dusul gunoiului pana la obtinut ceva hartii de la oficialitati. Daca as mai fi pus inca odata in aceeasi situatie de a alege, m-as gandi de doua ori. Cam asta ar fi sfatul meu pentru cei ce inclina sa se intoarca
Data inscrierii: Jul 03, 2002 Locatie: bellevue di monaco
Trimis: 30 06 2004, 9:46 Titlul subiectului:
bebeto a scris:
]
Ajungi sa lucrezi si iti dai seama ca, cu mici exceptii , inca se folosesc practici de lumea a treia in ce priveste angajatii - salarii minime pe cartea de munca, ore suplimentare neplatite, etc.
[si]la faza asta, parerile sint impartite.
foni, de ex. , ar zice ca sunt sefi adevarati:
foni a scris:
Relativ la 2, hai sa va spun o intamplare din Tm: la o fabrica de mobila (privata), se apropie Craciunul. Toti muncitorii fac scandal: "Cum, nu avem liber 'dinainte de Craciun pana dupa Anu' Nou???". Raspunsul patronului a fost clar: "Nu va convine, plecati!"... Si au plecat... Imi povestea verishoara-mea ca a scris la demisii in ziua aia de a facut scurta la mana. Eeee, cine vine dupa Anul Nou la angajare??? Ia sa va vad! S-au intors toti fara exceptie si de atunci n-au mai fost probleme. Deci, daca esti sef adevarat, se poate!
Chiar daca cu interziere (motivele sunt intemeiate), ma tin de promisiune.
NU vreau sa intru in nici un fel de polemica, nici cu sasha si nici cu altcineva care tine sa isi impuna punctul de vedere foarte vehement.
Bineinteles primele saptamani dupa revenire sunt minunate - revederea parintilor, a locurilor, a prietenilor - exact la fel ca atunci cand iti petreci concediul de cateva saptamani pe plaiurile natale.
Dupa asta insa incepi viata normala si te lovesti de lucruri care acum iti sar mult mai evident in ochi fiindca ai termen de comparatie experienta traita in Germania.
Ajungi in spital unde ti se naste copilul... si intamplator vezi o asistenta ca spala si sterilizeaza manusi de unica folosinta, folosite poate de zeci de ori. Ti se face rau si mergi si cumperi o suta de manusi si le dai, insa nu ai certitudinea ca ai tai vor beneficia de ele. Ma opresc aici cu sist. medical etc. ca as umple cateva pagini.
Ajungi sa lucrezi si iti dai seama ca, cu mici exceptii , inca se folosesc practici de lumea a treia in ce priveste angajatii - salarii minime pe cartea de munca, ore suplimentare neplatite, etc. Chiar daca eu (si sasha:) am avut norocul de a gasi locuri bune de munca, astea sunt deocamdata exceptii.
Viata e scumpa, si sincer sa fiu am ramas chiar uimit la cat se ridica cheltuielile mele lunare cu mancare, taxe, motorina, internet, etc.
Nu vreau sa spun ca e usor inceputul in Germania. Chiar dimpotriva, insa pe masura ce trece timpul e mai bine. Poate si in Romania e la fel , insa trebuie sa treaca mult mai multi ani.
Si as putea continua cu multe alte exemple relevante - de la dusul gunoiului pana la obtinut ceva hartii de la oficialitati. Daca as mai fi pus inca odata in aceeasi situatie de a alege, m-as gandi de doua ori. Cam asta ar fi sfatul meu pentru cei ce inclina sa se intoarca
O zi buna
bb
O intrebare care sper ca nu te deranjeaza dar cred ca ar fi de mare folos pentru unii dintre noi care ne-am cam rupt de realitatea din RO.
Cam cat estimezi ca se ridica cheltuielile obisnuite in romania (alea pe care le-ai pomenit mai sus)... o cifra in euro de exemplu, ceva orientativ... 200-300, etc. _________________ _________
l-au strosit. saracu!
Bebeto,
am si eu niste intrebari - daca vrei si poti sa-mi raspunzi.
- ti-ai pregatit in vreun fel - dpdv material - intoarcerea in Ro (gasit job, aranjat locuinta, pus pe picioare o afacere eventual etc)
- dar psihologic - ca sa spun asa - la ce te asteptai, ce te-a socat cel mai mult cand te-ai intors - ce alternative ai gasit la ceea ce nu-ti convenea.
Vreau sa fie foarte clar ca intrebarile sunt foarte serioase si nu le pun doar de dragul discutiei - ma intereseaza serios raspunsul - din prisma experientei lui bebeto, desigur!
Pai eu cred ca ai incercat sa pastrezi ceva din standardele din germania (daca nu voit, macar din instinct )
oricum 500 euro fara chirie este o suma. cred ca aici, in germania, daca nu te dai prea mult in barci cam tot pe acolo sare... in fine, fara asigurari si taxe... adica mancare si casa...
deci de aici deduc ca pentru a face ceva in romania (ma gandesc la o casa, masina, etc.), o familie trebuie sa aiba un venit care sa se ridice pe la vreo 1200-1500 Euro...
Data inscrierii: Oct 01, 2002 Locatie: Berlin, Germany
Trimis: 30 06 2004, 10:06 Titlul subiectului:
@manu77
da, aveam un job si in plus incepusem sa imi renovez apartamentul.
In cazul in care doriti sa va intoareti v-as sfatui ca macar job sa va cautati dinainte:)
@decoder
nu stiu daca am pastrat ceva standarde "germane", insa pot sa spun ca cu banii astia
duci o viata deenta, fara a sari calul. Cred ca sub banii astia nu se poate vorbi de a trai, ci de a supravietui.
daca mai trebuie sa pui si deoparte sa iti iei ceva (gen masina, casa, etc) trebuie sa ai un salariu f. bun
>500 euro fara chirie, pt familie cu 1 copil ...
depinde si aici ce standarde ai.
Vreu sa spun ca aici ii dau mare dreptate, am fost acum o luna in Romania si am stat 2 saptamani, vreu sa spun ca m-am speriat efectiv de preturi. Cei drept nu mai fusesem de doi ani.
Dar si asa, majoritatea produselor alimentare erau in cel mai bun caz la acelasi pret cu cele din Germania. Asta ca sa nu vorbesc de electronice si electrocasnice, ca aici e diferenta colosala (undeva la dublu).
Printe putinele lucruri mai ieftine raman fructele si legumele din piata (la cele autohtone ma refer) si bineinteles benzina (care raportata la salar tot mare este).
Adrian.
PS: Vreu sa dau doar exemplu cu laptele LaDorna care are o reclama de te rupe, in magazin e cca. 40.000 de lei adica cca. 1 euro. Pe cand in D. laptele se invarte in jurul sumei de 0,6 euro, poate cel BIO e 0,9 centi.
Data inscrierii: Jun 05, 2003 Locatie: Stuttgart / Timisoara
Trimis: 30 06 2004, 11:15 Titlul subiectului:
adipopa a scris:
bebeto a scris:
>500 euro fara chirie, pt familie cu 1 copil ...
depinde si aici ce standarde ai.
Vreu sa spun ca aici ii dau mare dreptate, am fost acum o luna in Romania si am stat 2 saptamani, vreu sa spun ca m-am speriat efectiv de preturi. Cei drept nu mai fusesem de doi ani.
Dar si asa, majoritatea produselor alimentare erau in cel mai bun caz la acelasi pret cu cele din Germania. Asta ca sa nu vorbesc de electronice si electrocasnice, ca aici e diferenta colosala (undeva la dublu).
Printe putinele lucruri mai ieftine raman fructele si legumele din piata (la cele autohtone ma refer) si bineinteles benzina (care raportata la salar tot mare este).
Adrian.
PS: Vreu sa dau doar exemplu cu laptele LaDorna care are o reclama de te rupe, in magazin e cca. 40.000 de lei adica cca. 1 euro. Pe cand in D. laptele se invarte in jurul sumei de 0,6 euro, poate cel BIO e 0,9 centi.
Ok, Ok, sunt preturi mari in RO, dar sunt altele infime:
- GEZ aici e 18 euro pe luna, in RO aiai echivalenta, 100.000 mii?
- un tuns aici 15 euro, in RO 60.000
- asigurarea la masina: aici 600 euro, in RO 2 milioane
- o pizza: aici 8 euro, in RO 100.000 mii.
- o bere la terasa: aici 3 euro, in RO 40.000
- o ora bowling aici 25 euro, in RO 350 mii
si exemplele pot continua.
In RO or fi scumpe chestiile necesare, insa chestii suplimentare sa le zic asa sunt muuuuuuuult mai ieftine ca aici (adica serviciile).
Si ca tot ziceati ca o familie are nevoie de 1200-1500 euro net pt. traiul zilnic, sunt tare curios cati au atata???? Eu unul n-am nici un prieten care sa aiba
Nu poti crea un subiect nou in acest forum Nu poti raspunde in subiectele acestui forum Nu poti modifica mesajele proprii din acest forum Nu poti sterge mesajele proprii din acest forum Nu poti vota in chestionarele din acest forum
Nu raspundem pentru continutul mesajelor si comentariilor din forum si cele atasate articolelor. Acestea apartin in intregime utilizatorilor siteului si sunt proprietatea acestora. Stirile si marcile inregistrate apartinand diverselor companii care apar pe site sunt proprietatea acestora, prin postarea comentariilor/mesajelor acordand dreptul de folosire in scop public a informatiilor publicate. Materialele si informatiile preluate partial din alte jurnale si ziare sunt proprietatea acestora, iar daca citarea lor aduce lezarea intereselor respectivilor vor fi eliminate la cerere de pe site, daca aceasta cerere este indreptatita.