Ciao tuturor!
Sunt pe cale de a accepta un job in De .
Baietii de acolo mi-au facut cerera catre Arbeitsamt inainte de a asemna eu contractul, asta doar pentru a fi siguri ca inca intru in GC programme.
Sfatuitzi-ma : mai merita sa fac pasul asta in Germania sau nu?
In Ro am un job bun- similar cu cel viitor dar cu toate astea inclin sa o tai pentru ca in Oct mi se naste baiatul si vreau sa ii ofer un viitor mai acatari...
Salariul ar fi pe 42k/annum ...in Stuttgart.
Am citit printre mesajele din forum o groaza de shomeri... si adevarul e ca m-am cam taiat ca si maioneza.... !
Astept mesajele voastre!!!
Data inscrierii: Jul 01, 2002 Locatie: Pamantul sfant al sarmei de balot
Trimis: 03 07 2003, 9:46 Titlul subiectului:
Ma indoiesc ca isi va lua cineva responsabilitatea sa iti spuna vino sau stai ...
Sunt convins insa ca cei mai multi de aici nu regreta pasul facut. Chestiunea din ultimul timp cu joburile... hmmm... cred ca ar trebui sa anunte cei care si-au gasit joburi, daca si-au gasit.
Ar fi o incurajare buna pentru cei ce sunt inca in situatia asta.
Oricare ar fi decizia... bafta...
Ciprian
BTW: salariul nu pare a fi rau pentru cineva la inceput in DE. Acum depinde si de pozitia in firma
Ma indoiesc ca isi va lua cineva responsabilitatea sa iti spuna vino sau stai ...
Nu-i vorba sa ne asumam responsabilitatea, omul a cerut un sfat, pe care putem sa-l dam sau nu si el il va cantari cum stie mai bine...
Eu as spune sa vii, pentru ca e una din ultimele sanse din moment ce GC-ul se termina... asta pana se va aproba/daca se va aproba o lege a imigrarii. Daca o firma te angajeaza acum, cand vremurile nu sunt nici pe departe asa de bune ca acum 2 ani, inseaman ca are nevoie de oameni si merge (spre) bine. Poti veni singur, fara familie pentru inceput, iar in timpul perioadei de proba (6 luni de obicei) ai timp sa cantaresti situatia si sa decizi asupra viitorului vostru.
Nu stiu ce pozitie aveai in Ro pana acum dar eu zic ca e foarte greu sa fie mai rau aici, iar in privinta viitorului bebe poti fi sigur ca aici ii vei oferi mult mai multe fara sacrificii din partea voastra...
Multam fain pentru reply-ul rapid!!!
Acum sunt in asteptarea contractului...Vreau sa-l vad si sa-l intorc pe toate fetzele....
Si referitor la responsabilitate...e numai a mea..Doar ca am vrut sa aud niste pareri ...!
BTW ..am vazut tot felul de chestii in care unii mai experimentati au sfatuit pe altii mai putin sa ceara de la firma in scris tot felul de acte..Credeti /crezi ca pentru a obtine 2-3 saptamani libere la nasterea feciorului meu ar trebui sa cer in scris ?
Data inscrierii: Oct 01, 2002 Locatie: Berlin, Germany
Trimis: 03 07 2003, 10:33 Titlul subiectului:
As fi sie eu interesat in mai multe amanunte pro/contra.
Situatia mea e oarecum similara, in sensul ca sunt deja de
mai mult de un an in Germania si mai am contract pana la mijlocul anului urmator,
iar acum mi s-a ofeit un contract de munca nelimitat - singurul din firma, ceea
ce ar insemna sa ma stabilesc pentru o mult mai lunga perioada aici.
Inclinatia mea este de a spune nu acestei oferte si
argumentele ar fi propria experienta traita atat in Romania cat si aici.
Pentru ca nu vreau sa regret orice decizie voi lua, as vrea sa
imi dati niste argumente pro sau contra ramanerii in germania si
eventual sa putem discuta mai mult pe tema asta.
Deja am niste intrebari tintite pe care le-as pune dupa
ce am citit posturile anterioare:
-de ce in germania oricum nu poate fi mai rau ca in Romania?
-de ce in germania ii poti asigura un viitor mai bun unui bebe
decat in Ro?
Eu sunt de o cu totul alta parere si chiar mi-ar place sa
"ne contrazicem constructiv" un pic pe tema asta.
Avand in vedere ca voi primi cate un mail la fiecare mesaj postat,
ii rog pe cei pusi pe "misto" sa se abtina, macar de data asta:)
Credeti /crezi ca pentru a obtine 2-3 saptamani libere la nasterea feciorului meu ar trebui sa cer in scris ?
Si sotia mea a nascut anul trecut si am primit 2 zile libere (prin lege) si inca o saptamana de la firma. Cu cat firma e mai mare si are alti oameni disponobili si capabili sa te inlocuiasca pe o perioada de 1-2-3 saptamani, cu atat sansele de a obtine ceea ce vrei sunt mai mari. Banuiesc ca in Octombrie vei fi inca in perioada de proba ceea ce nu-ti da dreptul la concediu... dar intelegere cred ca exista la orice firma... Ar fi bine sa discuti cu ei inainte despre asta.
La fel ar trebui sa te interesezi daca firma iti va plati costurile de relocare (drum, cazare pentru primele saptamani etc etc). In mod normal asta ar trebui sa fie o anexa la contractul tau de munca.
Trimis: 03 07 2003, 10:49 Titlul subiectului:
In primul rand tu ai fost cel care ai facut niste afirmatii pe care nu le-ai
argumentat... vroiam doar sa intreb DE CE crezi asta, sau ce te-a facut sa spui asta.
Nu stiu cati dintre greencardisti au chiar aceeasi parere, sau daca
nu banul este cel care ii face pe multi dintre ei sa spuna asta.
Poate ma insel, dar nu cred ca am dat in cap la nimeni daca am cerut
un sfat.(cred ca e prima sau a doua oara cand o fac de un an de zile)
Revin: de ce e mai usor sa cresti un copil si sa ai o familie in Germania?
Nu cred ca s-a enervat nimeni, insa trebuie sa recunosti ca intrebarile tale sunt "dinamita"! - let the flames begin.
Am putea sa discutam toata viata argumente pt. care "Germania > Romania" si ne-am pierde in detalii irelevante. Pt. multi dintre noi este un adevar care nu are nevoie de demonstratie.
Daca nu ai citit inca, i-ti recomand :"The Wealth of Nations" - Adam Smith (ASE-istii dintre noi mustacesc acuma). Acolo ti se explica (stiintific) de ce Romania nu va ajunge niciodata ca Germania - sigur in termeni aplicabili la nivel mondial.
In primul rand tu ai fost cel care ai facut niste afirmatii pe care nu le-ai
argumentat... vroiam doar sa intreb DE CE crezi asta, sau ce te-a facut sa spui asta.
Bebe,
Mi-am spus parerea personala, care cred, intamplator, ca e impartasita de multi alti GC-isti romani... fara a intra in amanunte si explicatii. Daca multimea e de acord cu asta si tu impotriva, tu ar trebui sa vii cu argumente...
bebeto a scris:
Nu stiu cati dintre greencardisti au chiar aceeasi parere, sau daca nu banul este cel care ii face pe multi dintre ei sa spuna asta.
Banul este o parte importanta, pe langa altele, care ma face pe mine sa afirm asta. Un exemplu scurt. Alocatia in De e de 150 EUR care-mi acopera integral cheltuielile de mancare si igiena a lui bebe si altele pe langa... In ro alocatia e 150.000 lei din care probabil cumperi un bax de pampers (nu mai stiu preturile exacte... (vezi www.bebelusultau.ro)
bebeto a scris:
Poate ma insel, dar nu cred ca am dat in cap la nimeni daca am cerut
un sfat.
Scuze, e greu sa-ti dau un sfat la problema ta cu contractul... eu as zice sa-l accepti dar sunt multe alte variabile pe care numai tu le poti stii...
bebeto a scris:
Revin: de ce e mai usor sa cresti un copil si sa ai o familie in Germania?
Bani, servicii medicale, conditii de trai, posibilitati de viitor, siguranta etc etc etc. banuiesc ca o sa ma contrazici da' imi asum riscul...
Trimis: 03 07 2003, 11:05 Titlul subiectului:
Ai tras un raspuns de politician de si acuma imi vine sa rad:
"De-aia"... mai lipsea sa imi dai si un citat si maine semnam
Iti respect parerea, dar nu sunt de acord cu ea.
Te rog sa privesti lucrurile intr-un mod echitabil. Ma refer la acel caz
in care ai un job bun atat in Romania cat si in Germania. In momentul in care imi spui ca in Romania nu ai de lucru si nu ai ce manca si aici ai, asta nu mi se pare echitabil.
Chiar nu vrei sa imi spui de ce? Orice motiv, cat de mic, mi-ar fi de mare ajutor.
Tzutzu,
Inarmeaza-te cu multa rabdare si pune mina si rasfoieste topicurile din trecut. Aici s-au dus razboaie grele pe tema asta. A mai postat cineva, parca Saracutz se numea, o intrebare asemanatoare si a iesit altceva pe threadul ala.
PS: Daca te hotarasti sa vii in Germania, vei fii imediat convocat la lotul de fotbal Greencarder FC Stuttgart.
Eu cumpar din De un bax de Pampers (100 buc parca) cu 16 EUR = 1/10 din alocatia germana a lui bebe)de la Real.
In Ro cumperi un packet cu 20 bucati Pampers, acelasi model, cu 175.000 lei, care, sa zicem reprezinta 1/1 din alocatie, da? 100 bucati ar fi 875.000 lei= 25 EUR = 5xalocatia romaneasca a lui bebe.
Deci costul relativ e de 50 de ori mai mare in Ro decat in De pentru acelasi produs de sters bebe la fund.
Trimis: 03 07 2003, 11:14 Titlul subiectului:
scuze raspunsul era pt. razvanm
Pt taiand:
Nu simt nevoia sa contrazic pe nimeni, dar:
Bineinteles depinde foarte mult si pozitia din Romania si poate ca acolo
asta conteaza si mai mult decat aici. Am avut norocul sa ma bucur de o pozitie buna in Romania, si poate tocmai de asta poate nu vad lucrurile destul de obiectiv si v-am intrebat pe voi.
Despre bani, prefer sa nu vorbim... eu cred ca faci cam acelasi lucru cu
800-1000 eur in Romania cat faci cu 2000 aici. La un salariu bun, nu trebuie sa iti cresti copilul din alocatie.
Conditii de trai - nu stiu ce iti ofera Germania si nu ai gasi in Romania
Posibilitati de viitor.. hmm, aici chiar cred ca ultima perioada din germania nu prea ne-a dat asa de multe posibilitati de visare...
Cat despre viata sociala, balanta inclina clar de tot inspre Romania.
Trimis: 03 07 2003, 11:17 Titlul subiectului:
traiane... diferenta aia de bani o sa o recuperezi cu varf si indesat in momentul in care vei apela la orice servicii in Romania: de la tuns pana la reparat masina. Sau un drum la resaturant.
Mancarea buna e mai ieftina (si mai buna) in Romania.
Chestia asta cu diferentele de pret intre produse nu va mai tine mult si sunt sigur de asta: se vor face pampersi si in Romania si bineinteles ca pretul va fi mai mic. Aminteste-ti cat costa un Carlsberg inainte sa se faca in RO.
OK!
Deci am cam inteles ideea!!
Referitor la pro /contra De:
Va spun doara argumentele mele de a merge acolo sau de ce nu as merge acolo:
Pro:
-posibilitatea de a oferi familiei mele un trai decent -> pot face economii pentru o casa, o masina etc( logica romanului de rand)
- o oarecare logica in legislatie si in felul de a fi a acordurilor
- experienta internationala pe care as dobandi-o
Con's:
- distanta de parinti (in caz de probleme timpul meu de reactia ar fi prea mare ) sau sotie in prima faza sau tot timpul(depinde de solutia adoptata)
- antipatia teutona la adresa auslanderilor de orice tip + o doza de parsivitate( nu stiu cum sunt in tara lor dar in Ro teutonii sunt foarte parsivi- experienta proprie)
- raceala relatiilor interumane - dar aspectul asta e cam rezolvabil...
Anyway ceea ce mi-am propus eu este sa reusesc sa am o baza financiara ...Aici in Ro e mai dificil sa pui prea mult deoparte si sa ai un depozit de "zile negre" mai ales atunci cand pe putin 150-200 Eu se duc (in Ro atentie) pe medicamente si spagi la doctori.. asta dintr-un venit de 500Eu( care este un salar bun in Ro). Chiar si sa iti iei o casa pe credit e cam greu ca te omoara avansul pe care trebuie sa il dai la banca!..De unde sa scoti 5000 de euroi cand anual reusesti sa pui la ciorapel aprox 200 eu...?
Cam asa vad eu lucrurile!!!
Si un sfat de la mine: daca ai contract pe durata nelimitata e bine ca poate firma isi deschide filiala in Ro si vii ex-pat aici cu salar teuton...!
scuze raspunsul era pt. razvanm
Pt taiand:
Nu simt nevoia sa contrazic pe nimeni, dar:
Bineinteles depinde foarte mult si pozitia din Romania si poate ca acolo
asta conteaza si mai mult decat aici. Am avut norocul sa ma bucur de o pozitie buna in Romania, si poate tocmai de asta poate nu vad lucrurile destul de obiectiv si v-am intrebat pe voi.
Despre bani, prefer sa nu vorbim... eu cred ca faci cam acelasi lucru cu
800-1000 eur in Romania cat faci cu 2000 aici. La un salariu bun, nu trebuie sa iti cresti copilul din alocatie.
Conditii de trai - nu stiu ce iti ofera Germania si nu ai gasi in Romania
Posibilitati de viitor.. hmm, aici chiar cred ca ultima perioada din germania nu prea ne-a dat asa de multe posibilitati de visare...
Cat despre viata sociala, balanta inclina clar de tot inspre Romania.
Multam inca odata
Bebe
hehehehe, toti care suntem aici, in germania, suntem pt ca ne e mai bine ca in romania (toti stim si simtim asta).
daca pt tine e bine in romania si nu exista nici o diferenta, atunci ramai in romania, nu merita efortul sa mai vii pana aici...
ia plusurile si minusurile pt romania si germania, trage linia si ia o decizie.
Gott mit uns _________________ Mitru
traiane... diferenta aia de bani o sa o recuperezi cu varf si indesat in momentul in care vei apela la orice servicii in Romania: de la tuns pana la reparat masina. Sau un drum la resaturant.
Mancarea buna e mai ieftina (si mai buna) in Romania.
Chestia asta cu diferentele de pret intre produse nu va mai tine mult si sunt sigur de asta: se vor face pampersi si in Romania si bineinteles ca pretul va fi mai mic. Aminteste-ti cat costa un Carlsberg inainte sa se faca in RO.
bb
As putea sa te contrazic punct cu punct cu argumente zdrobitoare (vezi ce dur sunt ), dar din pacate acum am altceva de facut... Daca mai continuati discutia, o sa revin mai tarziu...
Nu poti crea un subiect nou in acest forum Nu poti raspunde in subiectele acestui forum Nu poti modifica mesajele proprii din acest forum Nu poti sterge mesajele proprii din acest forum Nu poti vota in chestionarele din acest forum
Nu raspundem pentru continutul mesajelor si comentariilor din forum si cele atasate articolelor. Acestea apartin in intregime utilizatorilor siteului si sunt proprietatea acestora. Stirile si marcile inregistrate apartinand diverselor companii care apar pe site sunt proprietatea acestora, prin postarea comentariilor/mesajelor acordand dreptul de folosire in scop public a informatiilor publicate. Materialele si informatiile preluate partial din alte jurnale si ziare sunt proprietatea acestora, iar daca citarea lor aduce lezarea intereselor respectivilor vor fi eliminate la cerere de pe site, daca aceasta cerere este indreptatita.