eu abia am aflat, si nu-s tocmai bucuros.
iata aici subiectul mai pe larg, dezbatut pe un site pe care il recomand cu toata caldura (in caz ca nu e cunoscut deja):
"You can if you have a copy of the manufacturer's proprietary software for decoding the file. And herein lies the problem. What happens if you've lost your software disk? What happens if you change computers and can't find the CD any longer? What happens if the Megaflex Company (the makers of your camera) goes out of business, and no longer has a copy of the software on their web site for you to download?"
Eu zic sa fim seriosi. Daca ingrijoreaza pe cineva faptul ca o sa-si piarda kitul de instalare de la programul X, sa-si faca n copii. Nu e asa complicat. Ca o sa se piarda toate kiturile de instalare de la o camera superpopulara si ca o sa dea compania care face softul faliment cred ca deja e ca faza cu drobul de sare.
Standardizarea formatului RAW ? Da, o idee frumoasa - dar cum ramine cu faptul ca formatul RAW e prin definitie ... raw (adica o reprezentare cit mai fidela a ceea ce da senzorul) ? Trebuie acum producatorii de camere foto sa foloseasca cu totii acelasi senzor ? Sau senzori care dau numai ANUME output ?
Oricum parerea mea e ca in viitorul indepartat de care se vorbeste in articol toate programele de prelucrare imagini o sa importe orice format raw cit de cit popular, asa cum suporta chiar acum zeci de formate de care n-a auzit nimeni.
Ca o parte din pretul aparatului se duce in development pentru tot felul de scheme de ascuns diferite date (si eventual in avocati care sa te dea in judecata in caz ca publici detalii) ... da, asta ma deranjeaza. Dar nu mai mult decit faptul ca o parte (considerabila) din pretul pe care il platesc pentru CD-uri/DVD-uri (atit blancuri cit si scriitoare), precum si pentru alte device-uri (gen fax, copiator, etc) se duce la nu stiu ce organizatie nemteasca ca compensatie pentru cartile pe care le copiez eu cu faxul (si eu de fapt imi scriu pozele, in n copii). Si ca sa fie cercul complet o parte din impozitul pe care il platesc se duce pe gaze lacrimogene si bastoane pentru cazul in care as dori sa-mi exprim nemultumirea. Macar la aparate foto ai posibilitatea sa alegi ce sa iti iei - sau sa nu-ti iei deloc.
ma tem ca problema nu e, daca am inteles corect punctul tau de vedere, ca un format RAW generic ar limita posibilitatea de a alege a consumatorilor si, de fapt,
ideea unui format RAW acceptat de mait toti producatorii era adiacenta discutiei de fond si vazuta mai degraba ca o soutie care sa previna trucurile folosite de producatori pt. a-si mari in mod artifical felia de piata .
ideea era ca un format RAW proprietar ar cam inchide usa open-source-ului si creatorilor individuali de soft si ar obliga consumatorii la o alegere foarte limitata: soft-ul, deocamdata la un pret abordabil oferit chiar de producatorul camerei (in cazul lui Nikon e vorba de Capture, costa aprox $100), dar care nu exceleaza neaparat prin calitate, sau softuri foarte scumpe, gen Photoshop de la companii carora le da mina sa ajunga intr-un fel sau altul la o intelegere cu producatorii importanti de aparate foto.
o a doua problema ar fi legata de principiul proprietatii, odata ce ai facut o fotografie, ar trebui sa ai voie sa faci absolut orice vrei cu ea si sa nu te temi ca incalci vreo lege in momentul in care o prelucrezi, indiferent de modalitate si unelte. un format de fisier RAW proprietar, cu anumite caracterisitici ale imaginii criptate, presupune ca nu poti sa prelucrezi imaginea respectiva decit in modul in care ti-l permite producatorul , orice alta solutie ar duce la incalcarea prop. intelectuale a respectivei firme.
bineinteles ca asta nu e o mare problema pt. marea majoritate a amatorilor, dar probabil ca e un motiv de enervare pt. cei care isi cistiga piinea facind poze. multi dintre ei se tem ca vor fi obligati sa faca o alegere intre programul de prelucrare pe care o folosesc in mod curent si pt. care au facut efortul sa o invete si scula foto pt. al carei format de fisier programul respectiv nu poate oferi un driver.
a la longue, cred ca astea sint pericole mai concrete si care ne pasc pe toti cei care am investit bani si timp intr-un DSLR.
Nu poti crea un subiect nou in acest forum Nu poti raspunde in subiectele acestui forum Nu poti modifica mesajele proprii din acest forum Nu poti sterge mesajele proprii din acest forum Nu poti vota in chestionarele din acest forum
Nu raspundem pentru continutul mesajelor si comentariilor din forum si cele atasate articolelor. Acestea apartin in intregime utilizatorilor siteului si sunt proprietatea acestora. Stirile si marcile inregistrate apartinand diverselor companii care apar pe site sunt proprietatea acestora, prin postarea comentariilor/mesajelor acordand dreptul de folosire in scop public a informatiilor publicate. Materialele si informatiile preluate partial din alte jurnale si ziare sunt proprietatea acestora, iar daca citarea lor aduce lezarea intereselor respectivilor vor fi eliminate la cerere de pe site, daca aceasta cerere este indreptatita.