Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
Autor |
Mesaj |
sasha
Data inscrierii: Jul 03, 2002
|
Trimis: 02 03 2006, 21:33 Titlul subiectului: |
|
|
Ciao,
mi-am recuperat banii de pensie. Cele doua articole de pe site-ul asta precum si alte mesaje de pe trust 7 au avut menirea sa ma descurajeze sa initiez actiunea de recuperare, asa ca am facut-o abia dupa 7 luni dupa ce mi-au expirat cei 2 ani. Mai exact mi-era groaza sa ma apuc pt. ca citisem ca e nevoie de tot felul de acte aproape imposibil de obtinut.
In realitate a fost extrem de simplu si nu inteleg de ce nimeni nu a facut publice informatiile dupa ce si-a recuperat banii. O fac eu acum, cu siguranta ca o sa va ajute:
Am trimis urmatoarele documente la adresa: Deutsche Rentenversicherung Bund 10704 Berlin:
1. formularul V900 (Antrag auf Beitragserstattung) unde se completeaza datele personale, doar adresa trebuie confirmata de catre consulatul german din Romania (ei pun o stampia si o semnatura pe prima pagina a formularului) - download de pe www.bfa.de
2. formularul R851 (Zahlungserklaerung) – in ce fel doriti sa va intre banii in cont v- download de pe www.bfa.de
3. Abmelde- Bestaetigung de la primarie - copie
4. Meldebescheinigung zur Sozialversicherung fuer Arbeitnehmer - copie pt. toti anii lucrati – de aici reiese suma bruta castigata si sta la baza calculul pensiei
5. copie dupa viza de rezidenta din pasaport
6. Sozialversicherungsausweis – copie (cred ca e optional)
7. Lohn-/Gehaltabrechung – copie dupa ultimul fluturas de salariu din fiecare an lucrat –optional, eu am trimis ca sa confirm suma bruta si cea achitata pt asigurarea de pensie
Ei trimit o scrisoare de confirmare a receptiei dosarului si ofera un Bearbeitungskennzeichen (BKZ) care va fi indicat de acum inainte pe langa Versicherungsnummer la orice eventuala corespondenta sau convorbire telefonica. In caz ca mai au nevoie de alte documente, le vor cere imediat (de exemplu eu nu am trimis initial formularul R851 si mi l-au cerut).
Toata distractia a durat din 4 ianuarie cand am trimis actele si pana pe 2 martie cand mi-au intrat banii in cont. Daca nu s-ar fi pierdut vreo 4 saptamani cu posta, as fi incasat banii intr-o luna.
Grabiti-va pt. ca in curand intra in vigoare acordul intre Romania si Germania! |
|
Sus |
|
|
DanD Ibiza Master
Data inscrierii: Jul 08, 2005 Locatie: Fish, chips, cup'o'tea, bad food, worse weather, Mary F***ing Poppins
|
Trimis: 03 03 2006, 8:41 Titlul subiectului: |
|
|
Scuze sasha, ce acord? Eu stiam ca dupa 5 ani petrecuti in DE poti recupera integral contributia ta la fondul de pensii (dupa inca 2 ani in care sa nu fi lucrat in DE). Se schimba ceva in asta? Mersi, Dan. |
|
Sus |
|
|
wiseas
Data inscrierii: Aug 17, 2005 Locatie: curent RO/Fost DE
|
Trimis: 03 03 2006, 8:49 Titlul subiectului: |
|
|
la cat timp de la parasirea Germaniei sau incetarea lucrului in Germania poti depune actele?
merci |
|
Sus |
|
|
adir
Data inscrierii: Oct 28, 2002 Locatie: Germany
|
Trimis: 03 03 2006, 9:27 Titlul subiectului: |
|
|
@wiseas: dupa min. 2 ani de cand nu mai esti rezident.
@DanD: returnarea acestor bani se face in virtutea faptului ca:
-nu te vei reintoarce in DE (cf. declaratiei tale)
-nu iti poti recupera contributia ta pt. fondul de pensii din DE
daca exista un acord intre cele 2 tari, (cum de ex exista intre membrele UE) atunci contributia dintr-o tara este echivalata in cealalta tara. asta inseamna ca ti se recunosc anii de vechime din DE in Ro. dar tu personal nu mai pupi banii de pensie din DE, ci ti se va da pensia din Ro calculata dupa sistemul de pensii din Ro. Cel putin deocamdata, sistemul de calcul al pensiei (bazat pe puncte) ne-ar dezavantaja clar, limitand pensia pe care o poti primi in functie de un plafon maxim al veniturilor. Restul de la acest plafon la contributia reala este pomana pt. stat. Repet, cel putin dupa sistemul de calcul actual.
cum semnarea acordului e iminenta (UE, chestii), cine nu a plecat deja de 1-2 ani nu cred ca mai are sanse reale sa puna laba pe sacul de bani |
|
Sus |
|
|
tibib Biciclist Fruntas
Data inscrierii: Jul 03, 2002 Locatie: Frankfurt
|
Trimis: 03 03 2006, 9:34 Titlul subiectului: |
|
|
Din cate stiu eu: daca ai lucrat mai mult de 5 ani in Ge, vei primi pensie de la statul german, indiferent unde te prinde varsta pensionarii. Chestia cu acordul Ro-De schimba datele doar pt. cei care au mai putzin de 5 ani lucratzi in Ge si sperau sa recupereze ceva bani direct de la BFA. |
|
Sus |
|
|
adir
Data inscrierii: Oct 28, 2002 Locatie: Germany
|
Trimis: 03 03 2006, 9:49 Titlul subiectului: |
|
|
e corect. peste 5 ai primesti pensie (si) de la statul german. |
|
Sus |
|
|
DanD Ibiza Master
Data inscrierii: Jul 08, 2005 Locatie: Fish, chips, cup'o'tea, bad food, worse weather, Mary F***ing Poppins
|
Trimis: 03 03 2006, 11:31 Titlul subiectului: |
|
|
Mersi de raspunsuri cu toate ca nu sunt incurajatoare...Insa intrebarea e daca nu planuiesti sa te intorci in Rom. ci intr-un alt stat non EU (e.g. Canada) iti poti recupera banii de la statul german? Multumesc anticipat... |
|
Sus |
|
|
teo
Data inscrierii: Jun 30, 2002 Locatie: Pe ici pe colo
|
Trimis: 03 03 2006, 11:45 Titlul subiectului: |
|
|
DanD a scris: |
Mersi de raspunsuri cu toate ca nu sunt incurajatoare...Insa intrebarea e daca nu planuiesti sa te intorci in Rom. ci intr-un alt stat non EU (e.g. Canada) iti poti recupera banii de la statul german? Multumesc anticipat... |
uite acilea un raspuns pe care l-am primit acum 10 minute de la un beamter:
Citat: | Ausländer, die Staatsangehörige eines Staates sind, die weder dem Europäischem Witschaftsraum oder der Schweiz angehören, erhalten bei einem rechtmäßigem Wohnsitz in einem EU-Mitgliedsstaat (u. a. Österreich) wegen Vorliegen deutscher Beitragszeiten keine Beitragserstattung |
am avut un chat scurt acilea |
|
Sus |
|
|
teo
Data inscrierii: Jun 30, 2002 Locatie: Pe ici pe colo
|
Trimis: 03 03 2006, 11:47 Titlul subiectului: |
|
|
shi acilea e o broshura |
|
Sus |
|
|
DanD Ibiza Master
|
Trimis: 03 03 2006, 13:07 Titlul subiectului: |
|
|
aha, mersi mult Teo, cunostiintele mele de germana sunt precare insa voi apela la un amic ptr. traducerea brosurii... |
|
Sus |
|
|
stefanluchian
Data inscrierii: Aug 13, 2002 Locatie: Germania
|
Trimis: 05 03 2006, 0:53 Titlul subiectului: |
|
|
teo a scris: |
am avut un chat scurt acilea |
bleah: Die Onlineberatung steht Ihnen montags bis donnerstags von 7.30 bis 19.30 Uhr und freitags von 7.30 bis 15.30 Uhr zur Verfügung.
Poate ii da drumul luni dimineata, presupunind c-a mai ramas ce-ati scris voi... |
|
Sus |
|
|
claudiu_escu
Data inscrierii: Feb 18, 2005 Locatie: Mangalia (D)
|
Trimis: 07 12 2006, 6:07 Titlul subiectului: |
|
|
m-a rugat cineva sa postez faptul ca cei ce s-au intors in Ro din DE si vor sa isi recupereze banii de pensie trebuie neaparat sa depuna cererea la BFA pina cel tirziu la sfirsitul anului, daca nu vor trebui sa astepte pina vor iesi la pensie, deci grabiti-va!
Pt. mai multe detalii sunati la 0698004935
numai bine,
claudiu |
|
Sus |
|
|
dda8011
Data inscrierii: Jun 21, 2004 Locatie: Germany
|
Trimis: 07 12 2006, 11:10 Titlul subiectului: |
|
|
am sunat si noi insa raspunsul este ca nu poti recupera banii daca nu au treut 24 de luni de cand ai parasit Germania (si la noi abia sunt 5-6) |
|
Sus |
|
|
wiseas
Data inscrierii: Aug 17, 2005 Locatie: curent RO/Fost DE
|
Trimis: 17 05 2010, 15:18 Titlul subiectului: |
|
|
se mai pot recupera banii de pensie in acest moment cu Ro in EU?
Exista acel acord?
Eu tare mi-as recupara banii platiti in DE daca ar mai fi posibil.
Daca stie cineva sa-mi dea si mie de veste.
thanks |
|
Sus |
|
|
decoder
Data inscrierii: Jul 03, 2002 Locatie: Prin Zona
|
Trimis: 17 05 2010, 22:37 Titlul subiectului: |
|
|
wiseas a scris: | se mai pot recupera banii de pensie in acest moment cu Ro in EU?
Exista acel acord?
Eu tare mi-as recupara banii platiti in DE daca ar mai fi posibil.
Daca stie cineva sa-mi dea si mie de veste.
thanks |
nice try wiseass. 2 l8. _________________ _________
l-au strosit. saracu! |
|
Sus |
|
|
|